Rublen svækkes for anden dag i streg og trækker Carlsberg med ned

(FILES) This file photo taken on November 20, 2014 shows a Russian ruble coin pictured in front of St Basil cathedral in central Moscow. While at first glance the reinvigorated ruble might appear positive for the authorities, for the number crunchers at the finance ministry it's not all good news, because of fears it could hurt Russia's newfound competitiveness. Rather than scrambling to prop up the ruble, Russian authorities announced on January 25, 2017 a plan to buy foreign currencies with the excess income from oil revenues - - the price has shot up some $15 over the $40-per-barrel forecast used to build the federal budget. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP PHOTO/ALEXANDER NEMENOV

For anden dag i streg bliver den russiske rubel svækket, og det er skidt nyt for de selskaber, som er meget eksponeret over for den russiske valuta - herunder danske Carlsberg.

Som direkte konsekvens af den svækkede rubel falder aktien i den Valby-baserede bryggerikoncern tirsdag middag med 1,2 pct. til 699,80 kr. Det sker i forlængelse af mandagens fald på 1,1 pct., som ligeledes havde baggrund i svækkelsen af den russiske valuta.

- Rublen er faktisk svækket 9 pct. siden mandag morgen, så det store fald, vi så i valutaen mandag, fortsætter altså tirsdag. Og det er det, der svækker Carlsberg. Det er helt klart, siger Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank.

Tirsdag middag skal der 62,60 rubler til at købe en dollar, hvor der til sammenligning gik 59,40 rubler på en dollar samme tid mandag. Og vendes blikket mod før weekenden skulle der fredag middag hives 58,02 rubler frem for en dollar.

SVÆKKES AF SANKTIONER OG STRIDIGHEDER

Ifølge Bloomberg News sker svækkelsen på grund af de sanktioner, som USA fredag i sidste uge indførte over for flere russiske oligarker, embedsmænd og selskaber med tætte forbindelser til præsident Vladimir Putin. Sanktionerne sker dels på grund af Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim i 2014 og dels for at støtte prorussiske oprørere i Ukraine.

Ud over sanktionerne svækkes rublen ifølge Bloomberg News også af stridigheder mellem Rusland og USA i forhold til Syrien, hvor der i weekenden skete et kemisk angreb, som USA's præsident, Donald Trump, mener, at Vladimir Putin måske kan have et medansvar for.

Om rublen kommer til at skulle svækkes yderligere, er Mads Zink fra Danske Bank usikker på. Til gengæld er han ikke i tvivl om, at Carlsberg vil blive påvirket, hvis det skulle ske.

- Hvis rublen bliver svækket yderligere herfra, så er det klart, at Carlsberg også vil blive svækket, fordi det har en direkte betydning.

- Men som sagt er rublen allerede svækket 9 pct., så jeg er usikker på, om rublen skal meget længere ned. Men skal den det, så kommer Carlsberg med ned, siger han.

I seneste årsrapport fra Carlsberg fremgår det, at bryggeriet sidste år sad på 32 pct. af markedet i Rusland målt på volumen. Herudover stod Rusland for omkring 17 pct. af koncernens driftsindtjening.

/ritzau/FINANS