Renter i bemærkelsesværdig optur

Investorerne måtte tirsdag atter indkassere store kursfald på deres obligationsbeholdninger, mens udviklingen samtidig åbner for, at boligejerne kan optage 30-årige 3 pct. lån med afdrag.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

De store kursfald for de lange danske realkreditobligationer skyldes for det første stigninger i det lange europæiske renter, anfører boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

- For det andet ligger investorernes interesse i de lange danske realkreditobligationer i øjeblikket på et meget lavt niveau. De faldende kurser betyder nemlig, at varigheden på investorernes portefølje er steget, forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Hun tilføjer, at eftersom varigheden er et mål for risiko, og eftersom investorerne ofte er underlagt restriktioner for, hvor meget risiko de må tage, er de i øjeblikket tvunget til at sælge ud af de (for dem) mest risikable obligationer – hvilket er obligationerne bag de lange fastforrentede lån.

- Det presser kursen ned og renten op. Samtidigt har mange investorer brændt fingrene eftertrykkeligt på de lange realkreditobligationer de seneste 12 dage i takt med, at kurserne er faldet, hvorfor deres appetit på flere af den slags obligationer ikke er særlig overvældende lige nu, tilføjer hun.

Også de danske statsobligationer har fået gevaldige tæsk. Tirsdag steg renten på den tiårige danske statsobligation hele 11 basispoint til 0,83 pct. Det er det højeste niveau siden december 2014 og en stigning på 57 basispoint på bare to uger. Trods den kraftige rentestigning er renteniveauet dog fortsat meget lavt set i et langsigtet perspektiv, påpeger cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank.

- Netop det ekstremt lave renteniveau er formentlig den væsentligste årsag til, at renten er steget kraftigt de sidste to uger. Renten var ganske enkelt blevet presset for langt ned i forhold til de økonomiske udsigter, skriver Jacob Graven.

Efter rentefald og rekordlave renter i begyndelsen af året har mange investorer nu taget profit ved at sælge obligationerne, og rentestigningerne tvinger nogle professionelle investorer til at sælge flere lange obligationer for at nedbringe risikoen for yderligere kurstab, tilføjer Graven.

- Dermed bliver der kø ved udgangen, og renterne bliver presset yderligere op, forklarer han.