Renten fortsætter voldsom optur

Bratte rentestigningerne har atter fået tag i det danske obligationsmarked tirsdag morgen efter en tilsvarende udvikling i USA.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation stiger med 8 basispoint til 0,80 pct. Det er det højeste niveau siden starten af januar og en stigning på 54 basispoint på bare to uger.

- Objektivt set er der ikke nogen begrundelse for den rentestigning, vi har set i de seneste to uger. Der er ingen økonomiske indikatorer, der tilsiger det. Man kan bare sige, at rentefaldet er stoppet, og at det er sket voldsommere og mere brat, end vi havde kunnet frygte, siger seniorporteføljeforvalter i Spar Nord Martin Lundholm til Ritzau Finans.

Rentestigningen følger ganske kraftige rentehop i USA mandag, hvilket blandt andet forklares med frygt for, at den meget afdæmpede inflation vil tage til.

Samtidig holder markedet skarpt øje med udmeldingerne fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, for at lodde stemningen for en renteforhøjelse.

Senest har chefen for Federal Reserves afdeling i San Francisco, John Williams, sagt at renten vil blive hævet på et af de kommende møder, hvis de økonomiske nøgletal tilsiger det. Williams taler også ved et arrangement tirsdag.

Nøgletalskalenderen er stort set blank tirsdag. Fra Sverige kommer nyt om forbrugerpriserne, og i Storbritannien offentliggøres industriproduktionen i marts.

Trods den seneste ugers kraftige rentestigning ligger den tiårige danske rente steget meget lavt set i et historisk perspektiv. Sidste år var på samme tid var renten oppe på 1,7 pct. og siden 2000 har den tiårige danske rente i gennemsnit ligget på lige over 3,5 pct.