Aktier: Renteuro presser de europæiske aktiemarkeder

Store fald præger de europæiske aktiebørser tirsdag, hvor nye kraftige rentestigninger på de globale rentemarkeder bidrager til en underliggende nervøsitet generelt på finansmarkederne og tilskynder investorer til at hjemtage nogle af årets aktiegevinster.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Stigende renter giver klø til aktiemarkederne, og indeksene rundt i Europa viser således fald på mellem 1-2 pct. Udviklingen overskygger dermed offentliggørelsen af en række bedre end ventede regnskaber fra europæiske selskaber, skriver Sydbank i en kommentar.

Stoxx Europa 600-indekset ligger ved 13-tiden 1,7 pct. lavere i 394,65, efter at det frem til mandag var steget 17 pct. i år. Samtlige 19 industrigrupper i indekset ligger lavere tirsdag middag, men tungest falder gruppen med selskaber inden for bilproduktion. BMW, Peugeot og Daimler falder alle godt 3 pct.

Det største fald i de store europæiske indeks tilfalder dog lavprisflyselskabet EasyJet efter selskabets regnskab og meddelelsen om, at 600 flyaflysninger i april, primært afledt af franske strejker, kommer til at koste selskabet 25 mio. pund på årsresultatet før skat. Det har været med til at sende aktien 10 pct. ned.

Der er dog også lyspunkter i tirsdagens aktiehandel. Tyske Thyssenkrupp stiger godt 3 pct. efter stålproducentens regnskab for første kvartal, der med en indtjening før renter, skat og engangsforhold på 405 mio. euro oversteg analytikernes forventninger ifølge Bloomberg på 380 mio. euro. Thyssenkrupp opjusterede i regnskabet endvidere forventningerne til den linje i regnskabet til 1,6-1,7 mia. euro fra tidligere "mindst" 1,5 mia. euro.

Der er også kommet fut i aktien i halvlederproducenten STMicroelectronics, som skiftede fra minus til plus, efter at selskabets driftsdirektør Jean-Marc Herey under en investordag tirsdag sagde, at selskabets tab i den digitale produktforretning er uholdbare, og at selskabet vil evaluere mulighederne for divisionen. Aktien stiger 4,7 pct. på børsen i Paris.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk