Novozymes-aktionærer har tabt 25 milliarder kroner i 2016

Det har været en kostbar affære - i hvert fald på papiret - at være aktionær hos Novozymes i 2016, hvor ledelsen flere gange har måttet gå til aktiemarkedet med nedjusteringer.

Onsdag har selskabet leveret et - set med investorernes øjne - meget skuffende regnskab for tredje kvartal, der indeholdt en nedjustering af forventningerne til årets vækst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selskabets aktiekurs har lidt flere knæk, og siden årsskiftet er markedsværdien i kroner og øre faldet med cirka 25 mia. kr. Novozymes' værdi er i snit blevet barberet med mere end 80 mio. kr. om dagen i samme periode.

Onsdag har selskabet leveret et - set med investorernes øjne - meget skuffende regnskab for tredje kvartal, der indeholdt en nedjustering af forventningerne til årets vækst.

»Det er et skuffende regnskab, som Novozymes leverer - nærmest uanset hvordan man vender og drejer det. Det skal nok koste en del på kursen.«

»Over en bred kam er det på vækstsiden, at det er skuffende. Vækstmaskinen hakker og hoster noget mere i øjeblikket, end man har set i en årrække,« siger Morten Imsgard, der er senioranalytiker hos Sydbank.

Hos Jyske Bank bliver regnskabet beskrevet som "endnu en forbier". Ifølge Novozymes' finansdirektør, Benny Loft, er det især udfordringer i Nordamerika, der er forklaringen på den svagere vækst.

»Ser vi på væksten uden for Nordamerika, har vi en vækst på 5 pct. Og det - synes vi - sådan set er okay, selv om vi ikke er helt der, hvor vi gerne ville være.«

»Når vi så samlet lander på en vækst på 1 pct. efter ni måneder, så skyldes det Nordamerika, hvor det især er Agriculture og Bioethanol, der rammer os,« siger Benny Loft om de to forretningsdivisioner, som er sårbare over for udviklingen i landbruget.

Novozymes venter nu en vækst på 2 pct. i år. I starten af året lød vækstforventningen på 3-5 pct.

Enzymgiganten har en markedsværdi på 78 mia. kr. onsdag, efter at aktien er dykket med 12,5 pct. til 250,30 kr. - det laveste niveau i to år. I årene inden har aktien dog været en lang væksthistorie.