»Markedet spejder nok efter et bedre nyhedsflow lige nu«

Aktiemarkederne er maniodepressive af natur, og nu er vi i en depressiv fase, siger PFAs chefstrateg, Henrik Henriksen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske aktier er i modvind mandag, hvor eliteindekset på fondsbørsen i København, C20 Cap, kort før kl. 14 er faldet over fire pct. Det kan være svært at pege på en enkelt årsag til det store fald, der også går igen i resten af Europa og i USA.

Det vurderer PFA's chefstrateg, Henrik Henriksen.

- Det er svært at pege på, hvad der har været den udløsende faktor. Man kan pege lidt på de amerikanske jobtal fredag og de kinesiske tal for valutareserven, der kom ud i weekenden. Det er svært at sætte fingeren på én ting, der gør investorerne nervøse lige nu, men jeg tror, at noget af det, der gør mest indtryk på investorerne, er det, der sker med kurserne i øjeblikket. De lavere kurser og de her bløde markeder, tror jeg, påvirker markedspsykologien i en negativ retning, siger han til Ritzau Finans.

Den svage start på året for aktierne har desuden gjort, at der ikke er så meget at stå i mod med, og regnskabssæsonen har indtil videre ikke været hverken speciel god eller speciel dårlig, vurderer han.

- Der er en tendens til, at analytikerne gradvist nedjusterer deres forventninger til i år, og det er faktisk gået ret hurtigt den seneste måned. Det er som om, at de her svagere markeder også får analytikerne til at se mere negativt på virksomhedernes indtjeningsmuligheder i år. Den lurende politiske uro i Europa samt flygtninge og immigranter kan også have en lille betydning, siger han og understreger, at faldet skyldes en kombination af flere ting.

STORE SÆLGERE

Chefstrategen vurderer, at det særligt er store sælgere af aktier, der har fået kurserne til at styrtdykke mandag. Ifølge Henrik Henriksen er der nemlig en pæn volumen på aktiemarkederne i Europa, og omsætningen er højere end normalt.

- Det tyder på, at der er nogle store sælgere i markedet. Køberne står ikke klar til at gribe aktierne, og en af udfordringerne er, at aktierne er blevet billigere, men ikke "rock bottom"-billige, så folk vil gerne have en grund til at købe, og markedet spejder nok efter et bedre nyhedsflow lige nu, siger han.

VIL KIGGE PÅ CENTRALBANKENS SIGNALER

Henrik Henriksen vurderer, at markedet vil holde særligt øje, når den amerikanske centralbankchef, Janet Yellens, afholder sin halvårlige tale onsdag og torsdag i Kongressen om pengepolitikken og de økonomiske udsigter.

- Markederne vil kigge på Yellens halvårlige tale og hvilke signaler, hun sender. Den her kombination af "emerging markets", der har det vanskeligt, og en amerikansk centralbank, der gerne vil hæve renterne, det er en skidt cocktail for aktiemarkederne i øjeblikket, forklarer han.

DET ER AKTIEMARKEDERNES NATUR

Ifølge Henrik Henriksen er det ikke nødvendigvis helt uhørt, at aktierne falder, som de gør mandag. Han peger på, at 2013, 2014 og første halvdel af 2015 bød på rolige og stærke aktiemarkeder, og det kan være den regning, som markederne betaler nu.

- Aktiemarkederne er maniodepressive af natur, og nu er vi i en depressiv fase. Spørgsmålet er i virkeligheden, hvor galt det står til med økonomien. Det er markederne, der viser tænder, og det er markedernes natur. I 2011 havde vi en korrektion, der var nummeret større end det, vi ser her. Der faldt de globale aktier med 20 pct., så det er ikke helt uhørt, siger han.

Chefstrategen har svært ved at sige, hvor længe den negative udvikling fortsætter, men han vurderer, at der nok vil gå nogle måneder, før der kommer en endelig afklaring på, hvad der sker i markederne lige nu.

- Jeg vil tro, at vi har set det værste, men omvendt skal man også være fleksibel, for hvis det viser sig, at det er en hård landing i Kina, der så ledsager en hård landing i USA, så kan det bliver værre. Jeg synes dog, at det ligner, at aktiemarkedet har taget højde for meget negativt, så hvis der kommer en bedre nyhedsstrøm, kan vi nok se markederne rette sig igen, siger han.

- Der vil nok gå nogle måneder, inden vi har en afklaring på, om det her er noget, der er ved at sprede sig i den globale økonomi, eller om det mere er en periode med svaghed på aktiemarkedet, som man indimellem ser efter en stærk periode, siger han.