Mandagens aktier: Pandora i bund på efterdønninger fra regnskab

Arkivfoto: Pandoras aktionærer kan stille og roligt se til, at værdien af smykkeaktien med hastige skridt nærmer sig en nulgevinst i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: JACOB GRONHOLT-PEDERSEN

Pandoras aktionærer kan stille og roligt se til, at værdien af smykkeaktien med hastige skridt nærmer sig en nulgevinst i år. Alene i sidste uge mistede aktien over 11 pct. i værdi efter et mismodigt regnskab, og mandag fortsatte faldet efter analysenyt fra Carnegie.

Samlet endte det danske eliteindeks, C25, med et marginalt fald på 0,04 pct. til 1195,4 efter at have været over rekordniveauet på 1196,67 fra november 2017 mandag morgen.

»Det har været en forholdsvis rolig dag, hvor vi ser frem mod de regnskaber, der kommer i løbet af ugen. Det er Ambu, der jo har hele forretningen oppe og vende, hver gang der kommer et regnskab, Unibrew, der har gjort det rigtig godt i år, og Simcorp der har haft et par forrygende uger på det seneste,« siger Tue Østergaard, aktiechef i ABG Sundal Collier.

De tre selskabers aktier steg mellem 0,5 pct. og 1,1 pct. mandag.

Pandora i efterdønninger

Investeringsbanken Carnegie har set nærmere på Pandora efter regnskabet for tredje kvartal, der blev offentliggjort tirsdag i sidste uge. På den baggrund blev anbefalingen af aktien sat ned til »sælg« fra »hold«, og kursmålet skåret til 255 kr. fra 275 kr.

Analyseændringen sendte Pandora-aktien til bunds fra morgenstunden, og selv om aktien rettede sig en smule, endte den med at få skåret 2,2 pct. af kursværdien til 284,10 kr.

Baggrunden for ændringen var, at de moderate tegn på forbedringer, der var i andet kvartal, forsvandt i tredje:

»Ingen åbenbar forbindelse mellem højere markedsføringsomkostninger og momentum i like-for-like-salget (LFL, red.), sidstnævnte svækkes i USA, Kina, Storbritannien, Italien og Australien,« fremgik det af analysen.

Pandora havde i forbindelse med regnskabet for juli, august og september en nedjustering af forventningerne til 2019 med i æsken. Det sendte på dagen aktien ned med 17,6 pct.

»Pandora ligger og svinger lidt. I regnskabet viste salget sig til den svage side både på geografi og segmenter, så vi mangler afklaring,« siger Tue Østergaard.

Ørsted kom igen

Energikoncernen Ørsted endte med i toppen af C25 med et plus på 1,7 pct. til 605,20 kr.

I sidste uge solgte SEAS-NVE, der står til at overtage Radius og Ørsteds privatkunde- og udendørsbelysningsforretning, 9,5 mio. aktier i selskabet til 560 kr. stykket, hvilket var en rabat på 2,9 pct. fra torsdagens lukkekurs.

»Det er efterdønningerne af den »placing«, der skete i sidste uge, der er årsag til, at aktien stiger i dag,« vurderer Tue Østergaard.

Og så fik flere selskaber nyt fra forskellige finanshuse. Danske Bank fik analysenyt fra finanshuset Keefe, Bruyette & Woods, der satte kursmålet for bankaktien ned med 13,6 pct. til 95 kr. fra 110 kr., skrev Reuters.

Ifølge de seneste data fra Bloomberg News var anbefalingen hos børshuset i neutralt terræn på »market perform«.

Danske Banks aktie faldt 1,0 pct. til 94,72 kr.

Servicekoncernen ISS steg 1,8 pct. til 154 kr., på trods af at Jefferies skar kursmålet med 25 kr. til 155 kr. Anbefalingen var fortsat »hold«.

Aktien havde en hård sidste uge, da den onsdag blev banket ned med 20 pct., efter at selskabet nedjusterede forventningerne til regnskabsåret.

Novo Nordisk fik omvendt løftet kursmålet hos Deutsche Bank til 360 kr. fra 345 kr. og gentaget »hold« af aktien.

Aktien endte uændret i 389 kr.

Og så blev mandag dagen, hvor Genmab satte rekord - aktien kursen steg med 0,4 pct. til 1504 kr., og slog dermed den tidligere rekord på 1500 kr.

Flere om bord hos Chemometec

Chemometec fik endnu en dag med plus til aktiekursen mandag. Aktien er nærmest eksploderet i værdi i løbet af 2019, og over de seneste 12 handelsdage er aktien steget på ti af dem.

Den store interesse for aktien har også betydet, at aktionærkredsen er blevet udvidet betragteligt, og undervejs er flere større institutionelle investorer også kommet med om bord.

Fredag oplyste Chemometec, at selskabet har solgt sin beholdning af egne aktier for omtrent 247 mio. kr., der svarer til små 7 pct. af den samlede aktiekapital.

Med salget i sidste uge er aktionærkredsen blandt andet blevet udvidet med Swedbank Robur, The Fourth Swedish National Pension Fund og Handelsbanken Fonder.

Aktien steg 9,6 pct. til 250,50 kr.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk