Mandagens aktier: Pandora tæt på nulgevinst i år i neutral eliteindeks

(Arkivfoto) REUTERS/Benoit Tessier/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Benoit Tessier

Pandoras aktionærer kan stille og roligt se til, at værdien af aktien med hastige skridt nærmer sig en nulgevinst i år. Alene i sidste uge mistede aktien over 11 pct. i værdi efter et mismodigt regnskab, og mandag fortsætter faldet efter analysenyt fra Carnegie.

Samlet ligger det danske eliteindeks, C25, en smule underdrejet og falder med med 0,1 pct. til 1195,05 efter at have været over rekordniveauet på 1196,67 fra november 2017 mandag morgen.

»Det er Veterans Day i USA i dag, hvor aktiemarkederne godt nok er åbne. Men det bliver med lave volumener, og det smitter af i dag. Og så reagerer markederne i Europa med fald, påvirket af Asien, der var røde efter nye uroligheder i Hongkong,« siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank.

INGEN BEDRING FRA PANDORA

Investeringsbanken Carnegie har set nærmere på Pandora efter regnskabet for tredje kvartal, der blev offentliggjort tirsdag i sidste uge, og har på den baggrund sænket anbefalingen af aktien til »sælg« fra »hold«. I samme ombæring sænkes det langsigtede kursmål for aktien til 255 kr. fra 275 kr.

Analyseændringen sendte Pandora-aktien til bunds fra morgenstunden, og ved middagstid er faldet blevet udbygget til minus 4,9 pct. til 276,30 kr.

Baggrunden for ændringen er, at de moderate tegn på forbedringer, der var i andet kvartal, forsvandt i tredje:

»Ingen åbenbar forbindelse mellem højere markedsføringsomkostninger og momentum i like-for-like-salget (LFL, red.), sidstnævnte svækkes i USA, Kina, Storbritannien, Italien og Australien,« fremgår det af analysen.

»Oktober fortsatte trenden med en forbedring i LFL-salget på bare 3 pct.point til minus 8 pct. trods 4 pct.points nemmere sammenligning i fjerde kvartal,« skriver Carnegie.

Pandora havde i forbindelse med regnskabet for juli, august og september en nedjustering af forventningerne til 2019 med i æsken. Det sendte på dagen aktien ned med 17,6 pct.

»Vi kan se, at det Pandora ellers havde vundet i år på aktiekursen, lige så roligt smuldrer. Nu må vi vente på at få lidt mere »flavour« i fjerde kvartal: Virker strategien?,« siger Martin Munk.

RESTER AF MEDVIND TIL VESTAS

Vindmølleproducenten Vestas ligger i toppen af C25 mandag middag med et plus på 0,8 pct. til 629,60 kr.

Selskabet kom med regnskab torsdag, som viste en markant højere ordreindgang i juli, august og september, end analytikerne havde ventet. Ordreindgangen endte på 4738 megawatt (MW), hvor analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates blot havde ventet 3477 MW.

Aktien blev på dagen blæst frem med 11 pct.

»Vestas kører lidt videre på regnskabet i sidste uge. Og analytikerne har været ude for at hæve estimaterne for selskabet,« siger Martin Munk.

ANALYSENYT EFTER WEEKENDEN

Danske Bank har fået analysenyt fra finanshuset Keefe, Bruyette & Woods, der har sænket kursmålet for bankaktien med 13,6 pct. til 95 kr. fra 110 kr. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge de seneste data fra Bloomberg News er anbefalingen hos børshuset i neutralt terræn på »market perform.«

Danske Banks aktie falder 1,9 pct. til 93,86 kr.

Flere selskaber er blevet vejet og målt af de forskellige finanshuse.

Servicekoncernen ISS stiger 0,4 pct. til 151,95 kr., på trods af at Jefferies har skåret kursmålet ned med 25 kr. til 155 kr. Anbefalingen er fortsat hold.

Aktien havde en hård sidste uge, da den onsdag blev banket ned med 20 pct., efter at selskabet nedjusterede forventningerne til regnskabsåret.

Novo Nordisk har omvendt fået løftet kursmålet hos Deutsche Bank, hvor det nu er 360 kr. mod før 345 kr. Banken anbefaler stadig »hold« af aktien.

Alligevel falder aktien mandag middag med 0,3 pct. til 388 kr.

FLERE OM BORD HOS CHEMOMETEC

Og så ser det ud til, at Chemometec får endnu en dag med plus til aktiekursen mandag. Aktien er nærmest eksploderet i værdi i løbet af 2019, og over de seneste 11 handelsdage er aktien steget på ni af dem.

Den store interesse for aktien har også betydet, at aktionærkredsen er blevet udvidet betragteligt, og undervejs er flere større institutionelle investorer også kommet med om bord.

Fredag oplyste Chemometec, at selskabet har solgt sin beholdning af egne aktier for omtrent 247 mio. kr., der svarer til små 7 pct. af den samlede aktiekapital, og aktierne er blandt andet blevet solgt for at få mere likviditet i aktien og flere større aktionærer med ind i selskabet.

Og med salget i sidste uge er aktionærkredsen blandt andet blevet udvidet med Swedbank Robur, The Fourth Swedish National Pension Fund og Handelsbanken Fonder, oplyser Chemometec mandag.

Aktien stiger 9,4 pct. til 250,50 kr.

Mandag byder på et kortvarigt ophold i den danske regnskabsstorm, inden det igen går løs resten af ugens dage med regnskabstal fra blandt andet DFDS, Torm, Royal Unibrew, Ambu, Zealand Pharma, Simcorp og Mærsk.

/ritzau/FINANS