Burberry-frakke er blevet 1.000 kroner dyrere: Pundet hopper til højeste kurs siden maj

Den hårdkogte brexiteer Nigel Farage har mandag lovet, at han ikke vil forsøge at stjæle stemmer fra Boris Johnsons Konservative Parti i december. Udmeldingen øger sandsynligheden for en konservativ valgsejr, der kan bane vejen for et blødt Brexit og en afslutning på tre års politisk usikkerhed.

Julehandlen i London er blevet dyrere – men er stadig billig i forhold til for tre et halvt år siden.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Niklas Halle'n/AFP/Ritzau Scanpix

Det kan godt være at Moody’s ser meget negativt på Storbritanniens økonomi, men når det gælder pundet, er der ingen pessimisme at spore mandag.

Den britiske valuta er i løbet af eftermiddagen hoppet til en kurs på 8,72 kroner, hvilket er den højeste kurs siden maj. Det betyder, at på bare tre måneder er pundet steget ni pct., hvilket svarer til, at for eksempel den populære Burberry-frakke er blevet godt 1.000 kroner dyrere siden midten af august.

Optimismen omkring pundet er kommet, efter at den hårdkogte Brexit-tilhænger Nigel Farage har meldt ud, at hans parti ikke vil forsøge at stjæle stemmer fra de Konservative til parlamentsvalget 12. december.

»Markedet reagerer positivt, da en konservativ valgsejr vil betyde, at vi endelig kan få afsluttet skilsmissedelen af Brexit. Problemet er dog, at det kun er enden på begyndelsen af Brexit. Johnsons aftale er en skilsmisseaftale, og alle ved, at det er nemmere at blive skilt end at finde ud af, hvordan man skal leve sammen fremover. Den politiske erklæring om det fremtidige samarbejde er kun ambitioner, og de fleste forventer, at disse forhandlinger vil blive væsentligt mere komplicerede end skilsmissen,« skriver Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker hos Danske Bank, i en kommentar.

Siden folkeafstemningen i juni 2016 har pundet udviklet sig til et slags barometer for politisk usikkerhed i Storbritannien, og kursen stiger, når der er udsigt til en Brexit-afklaring, men falder, når der er optræk til mere ballade. Tilbage i august dykkede valutaen til otte kroner, da Boris Johnson tog over som premierminister, suspenderede parlamentet og truede med at hive Storbritannien ud af EU uden en aftale om handel, flytrafik, medicin og så videre – et såkaldt hårdt Brexit.

Efterfølgende har Johnson fået forhandlet en ny skilsmisseaftale igennem med Bruxelles, som parlamentet også har vedtaget. Men parlamentet var ikke enig om tidslinjen i forhold til at få Brexit gennemført, og i sidste ende har det ført til et nyvalg i december for at bryde dødvandet. Håbet blandt finansfolk er nu, at den nye regering kan få EU-udtrædelsen endeligt på plads, så Brexit træder i kraft inden udgangen af januar 2020. Det vil nemlig ende de mere end tre års politisk usikkerhed, der er begyndt at tynge den britiske økonomi.

Inden afstemningen i 2016 blev pundet handlet i en kurs omkring 9,8 kroner, så trods de seneste ugers optimisme for den britiske valuta, er der stadig lang vej tilbage.