Mandagens aktier: Mærsk holder begejstringen nede efter nye toldtrusler

Foto: PATRIK STOLLARZ.
Læs mere
Fold sammen

Efter en solid sidste uge er de danske aktier startet i bakgear mandag - trukket ned af blandt andet A.P. Møller-Mærsk, der er presset af nye trusler om straftold mod Kina fra USA's præsident, Donald Trump.

Generelt er udsvingene dog ikke markante, og ud over den fortsatte snak om handelskonflikt er nyhedsbilledet primært præget af mindre kursmålsjusteringer og ændrede short-positioner, mens også de første regnskabsrapporteringer spiller en rolle.

I USA faldt aktierne efter dansk lukketid fredag, da Donald Trump truede Kina med yderligere straftold og kritiserede eurozonen og Kina for at manipulere deres valutaer.

Handelskonflikten er særlig hård ved blandt andet A.P. Møller-Mærsk, der transporterer varer mellem kontinenterne og dermed kan blive ramt af lavere varestrømme grundet toldsatserne.

A- og B-aktien i selskabet falder med henholdsvis 2,6 pct. til 7890 kr. og 2,1 pct. til 8382 kr.

Samlet bakker eliteindekset herhjemme, C25, med 0,1 pct. til 1145,86.

TOPDANMARK FORTSÆTTER NED

Et af de selskaber, der allerede har været i ilden med regnskabstal, er forsikringsselskabet Topdanmark.

Det skete fredag middag, og præsentationen bød på en større skuffelse for investorerne, der ganske vist kunne se høje præmieindtægter, men et lavt forsikringsteknisk resultat og noget lavere end ventede indtægter.

Det var blandt andet en del udgifter til brandskader, der var hårde ved Topdanmark i andet kvartal.

Fredag faldt aktien med 7,4 pct., og mandag bakker forsikringsaktien videre med 0,4 pct. til 282,80 kr.

For flyttekoncernen Santa Fe, der fredag måtte nedjustere sine forventninger til hele 2018 efter nye vanskeligheder på nøglemarkederne, er mandag en bedre dag.

Aktien kommer igen med et plus på 3,2 pct. til 25,90 kr., efter at den ellers faldt med knap 12 pct. fredag.

Det er de vigtige markeder i Australien og Storbritannien, som begge har skuffet Santa Fe de seneste måneder, hvor det engelske marked fortsat er påvirket af usikkerhed relateret til brexit. Det er desuden den fjerde nedjustering fra Santa Fe siden brexit-afstemningen i juni 2016.

SMÅBØDER TIL STORBANKER

Nordea og Danske Bank har sammen med tre svenske banker fået tildelt bøder af EU's børstilsyn, Esma. Der er dog tale om bøder, der er overkommelige for bankerne. Sammenlagt skal de betale 2,48 mio. euro.

På sin hjemmeside skriver Esma, at bøden er tildelt på grund af uagtsom overtrædelse af kreditvurderingsforordningen, Crar.

Nordea stiger 0,4 pct. til 65,64 kr., mens Danske Bank er øverst i C25-indekset mandag med et plus på 1,6 pct. til 183,70 kr.

Både William Demant Holding og GN Group, der begge har haft en fremragende sommer, har fået løftet kursmålet hos schweiziske UBS.

For William Demant Holding er kursmålet løftet til 300 kr. fra 230 kr., mens GN's kursmål er skruet op til 305 kr. fra 285 kr.

Begge aktier sluttede i rekord fredag, men mandag falder William Demant Holding med 0,7 pct. til 300,20 kr., mens GN bygger videre på rekorden med et plus på 0,1 pct. til 303,20 kr.

/ritzau/FINANS