Lauritz.com klar til nyt børsforsøg - men risici lurer

Om to uger skal virksomheden Lauritz.com igen forsøge sig med en børsnotering. Men flere risici lurer for virksomheden, blandt andet obligationslån, virksomheden, skal afdrage på for millioner.

Foto: Foto: Lauritz.com. Mette Rode og Bengt Sundstrøm.
Læs mere
Fold sammen

Tegn aktier i Lauritz.com til reduceret pris.

Det er tilbudsbaskeren fra Lauritz.com, der på Facebook onsdag opfordrer sine godt 30.000 følgere til at tegne aktier i virksomheden, der i sidste uge måtte se den planlagte børsnotering på First North i Stockholm smuldre, før handlen startede. Det har betydet en reduktion af prisen på selskabet, der begrundede den fejlslagne børsnotering med mangel på institutionelle investorer.

Helt konkret er prisen blevet skrællet ned til 15 svenske kroner pr. aktie mod tidligere 19-21 svenske kroner. Den nye kurs svarer til en samlet børsværdi på 610 millioner svenske kroner for auktionshuset, der er aktivt i 26 lande. Samtidig er der kommet flere institutionelle investorer om bord, fortæller selskabet, der har Mette Rode Sundström som administrerende direktør, og hendes ægtefælle Bengt Sundström som ejer.

»Så det er nu og frem til og med d. 20. juni, at du igen kan tegne dig for aktier og drage fordel af den 20 procent lavere pris pr. aktie,« lyder det på Lauritz.coms hjemmeside.

Men inden Facebook-følgere, private investorer og andre gør klar til at smide penge efter familieforetagendet, er der risici i selskabet, som man skal have for øje.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

I det netop offentliggjort prospekt fremgår en række risici forbundet med selskabets erhvervsobligationer, der beløber sig til 425 millioner svenske kroner.

»Der er en risiko for, at Lauritz.com i fremtiden krænker betingelserne for obligationen, eller at selskabet tidligere har overtrådt sådanne aftaler, hvilket kan føre til, at obligationsejere, der blandt andre ting, har retten til gennemtvinge sin sikkerhed over hele aktiekapitalen i Lauritz.com...,« hedder det i prospektet.

Næste afdrag på obligationslånet er på fredag, hvor selskabet skal betale omkring otte millioner svenske kroner, og det betales som planlagt, fortæller selskabet CFO Claus Boysen i et e-mailsvar til Berlingske Business mandag.

Hvordan skal det afdrages - er det fra kassebeholdningen eller optages der nye lån?
»Lånet er et stående lån, som forfalder juni 2019. Lauritz.com har endnu ikke besluttet om afviklingen evt. også vil indebære ny lånoptagelse. I forbindelse med en forventet børsnotering vil en del af kapitalen fra noteringen blive anvendt til nedbringelse af obligationsgælden svarende til 100 svenske kroner.«

På længere sigt: Hvor meget belaster disse renteudgifter Lauritz.com?
»Renten vil på de udstedte obligationer, og med det nuværende renteniveau, svare til en årlig rente på ca. 26 mio danske kroner. Den forventede nedbringelse af obligationsgælden på 100 millioner svenske kroner som nævnt ovenfor, vil i givet fald reducere renteudgiften pr. år med ca. 6,5 mio danske kroner beregnet ud fra nuværende rente- og valutakursniveau.«

Ifølge investeringsøkonom fra Nordnet Per Hansen kan renteudgifter til obligationerne dog godt være en hæmsko for selskabet, og noget som investorer skal være opmærksomme på.

»Renteudgifter belaster, hvis ikke Lauritz kan tjene tilstrækkelig med penge via driften. Jeg mener, det er en udfordring, men ikke altødelæggende,« siger han.

Per Hansen påpeger, at helt centrale bliver, om der er nok institutionelle investorer til at holde aktien oppe. Det var problemet, da man forsøgte at børsnotere selskabet i første omgang.

De største investorer bag noteringen er Bure Equity AB (11,3 %), Catella Fondförvaltning (7,5 %), Rite Internet Ventures Holding AB (5 %) og Swedbank Robur Fonder AB (8,0 %).