Kostbar oprydning venter olieselskaber i Nordsøen

En lang række af olieplatformene i Nordsøen er ved at nå pensionsalderen, mener ekspert. Det bliver en både dyr og miljømæssigt svær opgave.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tiden er løbet fra en stribe af Nordsøens olieplatforme i den danske sektor, og nu står de til skrotning inden for de nærmeste år. Det mener olie og gas-ekspert Morten Mønster, der er partner i revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte. Det skriver dagbladet Børsen.

Læs også: Myndigheder gennemgår danske olieboringer

Morten Mønster har mange års erfaring fra olieindustrien, og han anslår, at op mod 30.000 ton olieplatformskonstruktioner skal tages ned og skrottes i årene 2013 til 2015.

Det er en opgave, der stiller enorme krav til olieselskaberne, både finansielt og miljømæssigt i forhold til at sikre, at arbejdet ikke udløser miljøkatastrofer.

- Det er afgørende vigtigt at få de kasserede platforme sikkert ind til land. De skal løftes ned, adskilles korrekt og fordeles på den rette måde, siger Morten Mønster.

Læs også: Grønland afviser britisk professor

Især demonteringen på havet er en meget omfattende opgave. En platform til et Nordsø-oliefelt vejer et sted mellem 5.000 og 8.000 ton. Det kræver meget specielt udstyr til at løfte sådan en platform ned fra sine ben, der står på havbunden.

- Det er dyrt, det er meget dyrt, for den løfteteknologi er ekstrem, siger Morten Mønster.