Grønland afviser britisk professor

Selvstyret afviser professors advarsel om, at boringer i Grønland er miljømæssig vanvid.

Det er en ulykke som den i den Mexicanske gold, at den britiske professor advarer imod. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Stumberg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den anerkendte britiske professor i oceanografi ved det engelske universitet i Cambridge, Peter Wadhams, mener, at man i Grønland ved et blowout som det i Den Mexicanske Golf den 20. april i år værste fald ikke kan komme til at bore en såkaldt aflastningsboring, der kan begrænse udslippet, før næste sommer.

Han har kaldt projektet, som nu skydes i gang 150 til 160 sømil fra den vestgrønlandske by Aasiaat, for vanvid.

»Det er potentielt udsigt til et helt års lækage uden nogen som helst indgriben,« sagde professoren i et skrækscenarie den 3. juni til Berlingske Business.

Læs også: Grønt lys for grønlandsk oliejagt

Det britiske olieselskab Cairn Energy, som netop har fået tilladelse til efterforskningsboringer i Baffin Bugten, bliver ifølge direktør i Råstofforvaltningen under Grønlands Selvstyre, Jørn Skov Nielsen, pålagt at følge verdens strammeste regler, dvs. norske sikkerheds- og miljøregler.

»Det professoren siger er direkte forkert. Grønland har langt, langt stærkere og mere vidtgående reguleringer end den standard, der findes i USA for Den Mexicanske Golf,« siger han.

Omfattende studier

Direktøren fremhæver, at man i den norske del af Nordsøen og Barentshavet ikke i en menneskealder oplevet udslip og udblæsninger af olie, som den katastrofe med massiv udslip af olie til skade for miljøet, verden oplever i Den Mexicanske Golf.

»Vi giver kun Cairn tilladelse til at bore fra juli til september. Vores tilladelse gives efter meget omfattende isstudier. Og der er mindst to måneder til at bore aflastningsboringer,« siger Jørn Skov Nielsen.

Læs også: Intet dansk indgreb mod olieboringer i Grønland

Han peger på, at der stilles andre vidtgående krav til Cairn. I Den Mexicanske Golf stiller myndighederne ikke som i Grønland skrappe krav om, at et olieselskab elektronisk fra følgeskibe ved siden af et boreskib eller boreplatform skal kunne lukke for olien. Det sker ved udløsning af ventiler under havet. Grønland kræver to fjernbetjente ventiler, der kan fungere uafhængigt af hinanden. Og mens boringerne i golfen er foregået under højt tryk ned til seks kilometer under havbunden, bliver boringerne i Grønland foretaget ned til tre til fire kilometer under havbunden under langt mindre tryk, siger Jørn Skov Nielsen.

»Derfor er det ikke relevant at sammenligne boringer i Grønland og Den Mexicanske Golf. I Grønland har vi langt strengere reguleringer for standardboringer end i golfen, hvor boringerne er ekstreme operationer under meget lempeligere reguleringer,« fastslår han.