Her er Saxo-kundernes yndlingsaktier i 2015

Vestas var den mest handlede aktie hos Saxo Banks danske kunder i 2015, mens den svenske børskomet Fingerprint er eneste udenlandske aktie på kundernes top 10.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

- Vestas er en af de aktier, der er steget mest i det danske C20 indeks. Aktiekursen er steget med imponerende 108 pct., og det gør aktien yderst interessant for investorerne. Samtidig har Vestas nu fået bedre styr på forretningen, hvor indtægter fra service i dag udgør en stigende del af indtjeningen. Vi ser også, at vindenergi på tværs af markederne fortsat nyder stor popularitet, siger investeringsdirektør i Saxo Bank Teis Knuthsen.

Novo Nordisk og Genmab var næstmest og tredjemest handlede aktier hos bankens kunder. Genmab løber med en stigning på 150 pct. samtidig med titlen som årets mest stigende aktie i det danske eliteindeks.

- Særligt de amerikanske sundhedsmyndigheders godkendelse af Genmabs kræftlægemiddel har bidraget positivt til kursen. De investorer, der har holdt den siden 2011, har råd til ekstra store julegaver i år. I den periode er aktien nemlig steget med svimlende 3200 pct. Det gør dog også at selskabet nu handles til lige så svimlende 177 gange den forventede indtjening, siger Teis Knuthsen.

Aktierne i A.P. Møller-Mærsk har derimod haft et svært år, hvor faldende rater og oliepriser har trukket aktien ned med omkring 20 pct. I samme periode er C20-indekset steget med 25 pct. i år. Det er primært Vestas, Novo, Genmab og Pandora, der har trukket i den positive retning. De har tilsammen bidraget med en stigning på 29 pct. til C20 Cap, ifølge Saxo Banks beregninger.

Det eneste udenlandske selskab i Saxo Banks danske kunders top 10 er det svenske, Fingerprint, der laver teknologi til genkendelse af en persons identitet ud fra fingeraftryk. Aktien er steget eksplosivt og har været meget omdiskuteret og omtalt på tværs af danske og internationale medier.

- Fingerprint har været meget omdiskuteret og ekstrem populær blandt de danske investorer. Aktiekursen er steget med astronomiske 1400 pct. i løbet af året og var på et tidspunkt oppe med 1800 pct. Det er dog også en aktie, der har oplevet store og pludselige fald. Ikke desto mindre har det dog været et fantastisk år for Fingerprint. Mange investorer har set den eksplosive optur, og ønsket en bid af fremgangen. Sammenlignet med Genmab er aktien dog relativt billig, da den blot handles til 42 gange den fremtidige indtjening, fortæller Teis Knuthsen.