GN: Retssag er knald eller fald for aktionærerne

Det er et afgørende kapitel for aktionærerne i GN Store Nord, der onsdag indledes ved en domstol i den tyske by Düsseldorf. En lang periodes dyb usikkerhed kan - i bedst fald - ryddes af vejen.

Lige siden de tyske konkurrencemyndigheder satte en kæp i hjulet for salget af høreapparat-divisionen GN Resound til schweiziske Phonak, har såvel aktien som selskabet været kastet ud i usikkert farvand.

Flere analytikere er enige om, at den overraskende melding fra de tyske konkurrencemyndigheder i april var et hårdt slag for GN Store Nord. I værste fald - hvis GNs appel til de højere domstole i Tyskland mislykkes - vil GN stå tilbage med et selskab, de ikke ønsker at eje - og med en nyansat topchef, Toon Bouten, der slet ikke er gearet til at køre forretningen videre. Ikke ligefrem den bedste forhandlingssituation, siger Gudme Raaschous GN-analytiker, Stig Nymann.

"Man har afskaffet hele den gamle holding-struktur, og hele den tidligere koncernledelse er væk. Og så får man en mand, der er ansat til at optimere headset-forretningen, og som nu også skal være høreapparatsdirektør. Og i et tilfælde af et salg, ved alle potentielle købere jo, at GN står med noget, de ikke ønsker at eje," siger Stig Nymann til RB-Børsen.

GN indgik i 2006 en betinget købsaftale med Phonak, som betød et frasalg af GN Resound for 15,5 mia. kr. Ifølge Stig Nymann er der stort set ingen chance for, at den handel går glat igennem - og derfor må GN-aktionærerne forberede sig på et nedslag i prisen - alt efter, hvordan sagen falder ud.

Hvis de tyske konkurrencemyndigheders afgørelse delvist underkendes, sådan at aftalen ikke blokerer fusionen i de øvrige lande, men kun i Tyskland, vurderer Stig Nymann, at salgsprisen vil droppe til 13,4 mia. kr.

Det er best-case scenariet fra Gudme-analytikeren, mens worst-case betyder, at konkurrencemyndighederne får medhold og blokerer fuldstændigt for et salg til Phonak.

I så fald vil GN højst sandsynlig kunne opnå en salgspris for Resound på otte mia. kr. I forhold til dagens aktiekurs, vil det betyde et udsving på mellem 53-79 kr. for en GN-aktie. Med andre ord er GN-aktien blevet en ren og skær lotteriseddel, påpeger Stig Nymann.

Også Jyske Bank vurderer, at sagen kan ende med at sende aktien både op og ned. Udfaldet af onsdagens retsmøde kan enten betyde en mulig kursstigning på 20 pct. eller et fald på 10 pct. i aktien, lyder vurderingen fra Jyske Bank.

Banken ser tre mulige udfald af retsmødet, hvilket giver tre forskellige fair værdier af GN-aktien.

"Vores vurdering af fair værdi for GN-aktien svinger i de tre scenarier mellem 81, 71 og 59 kr. pr. aktie, hvilket med dagens kurs svarer til et kurspotentiale mellem 20 pct., 9 pct. og -10 pct.. Vi fastholder vores "køb" anbefaling op til retssagen og vurderer, at fokus i den kommende tid vil være på afgørelsen af retssagen frem for det kommende halvårsregnskab," skriver banken.

Det ventes, at den tyske domstol allerede i løbet af august vil komme med en udtalelse i sagen, der kan give et fingerpeg om, i hvilken retning aktien skal sendes.

GN-aktien kostede tirsdag eftermiddag 65,5 kr., hvilket er 0,77 pct. højere end mandagens lukkekurs.
(RB-Børsen)