Den positive psykologi og aktierne

Aktierne har overgået alle forventninger i 2014. Investorernes evne til at tænke positivt og se lysglimt i mørket er den vigtigste markedshistorie i det snart forgangne år.

Der har for det meste været positive tegn på aktiemarkederne i 2014. Arkivfoto: Scott Olson/Getty Images Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Tænk positivt, og positive ting vil ske. Uanset hvor sort situationen er, så hæv dit blik og se muligheder i stedet for problemer.«

Nogenlunde sådan lød det fra den positive psykologis fader Dr. Norman Vincent Peale i 1950erne.

Siden har hans budskab om at forsage det negative og tro på det positive gået sin sejrsgang, båret frem af en hær bestående af lige dele psykoterapeuter og virksomhedskonsulenter bevæbnet med selvhjælpsbøger i stakkevis og foredragspakker til fordelagtige priser.

Redaktøren har bedt mig om at udpege den vigtigste historie i 2014 på aktiemarkedet, som jeg følger dagligt i al dets op- og nedture. I det snart forgangne år har det unægteligt mest været op. Danske aktier har sat nye rekorder, og det ledende C20 Cap-indeks er siden årets begyndelse indtil videre steget op mod 20 pct. 300 mia. kr. mere værd, er de danske aktier blevet i skrivende stund, hvor vi mangler et par uger, før året er slut.

Det er her, Dr. Peale kommer ind, for om noget har det været den positive psykologis år for investorerne. Deres evne til hele tiden at holde øjnene på skiftende lyspunkter frem for at lade sig overmande af det tætte mørke omkring dem har for mig været den vigtigste markedshistorie.

Selv for de evigt optimistiske aktiestrateger er afkastet i 2014 kommet som en overras­kelse. Både Danske Bank og Nordea tvivlede på markedets styrke i år og forudsagde afkast på fem til ti i år. Dr. Peale ville være stolt over investorernes ukuelighed.

Rekorder i mørket

Der har da bestemt været lysglimt at fokusere på. Virksomhedsspecifikt tjener verdens store børsnoterede selskaber flere penge end nogensinde, og når dagen er omme, er det lige præcis, hvad aktieinvestering drejer sig om – at købe en andel i et overskud, hverken mere eller mindre.

Mere bredt økonomisk tegner der sig et opsving i USA, der stadig er klodens største økonomi og har retning mod en vækst på over tre pct. i 2014. Gennem det seneste halve år har man også fået en hjælpende hånd fra billigere oliepris, der sænker omkostninger for både firmaer og forbrugere.

Det var lyset. Nu til mørket, der slutter sig tæt om én, når man ser på de geopolitiske verdensbegivenheder: Rusland og Vestens forhold er koldere end Sibirisk permafrost, Mellemøsten står i brand med Islamisk Stat som ivrig brandstifter og ebola-epidemien i Vestafrika hærger. Det kalder mere på bekymrede panderynker end lykkelige smile­huller.

Dertil kommer den skrantende europæiske økonomi, hvor flere og flere stiller diagnosen »japansk syge« med bange anelser om, at Europa står over for en kronisk lavvækstperiode som den, Japan har døjet med i årtier. Senest har ECB sænket vækstskønnet for euroområdet i 2015 til en fremgang på blot en pct.

Alligevel har investorerne været i stand til at hæve blikket, knibe øjnene sammen og skimte køb-knappen frem for sælg-knappen.

Den positive tilgang skyldes dog ikke kun inspiration fra Dr. Peale, men også en anden doktor – chefen for Den Europæiske Centralbank, Dr. Mario Draghi, som om nogen er manden, der har gjort den positive markedspsykologi mulig.

Det er sket ved at udskrive recepter på pengepolitiske antidepressiver i lange baner. Den Europæiske Centralbank har med en stadig mere lempelig pengepolitik med historisk lave renter og en række ekstra­ordinære tiltag i form af obligationsopkøb og særlån til bankerne understøttet markedernes humør. Det er i hver fald vurderingen fra mange sider. Forventningen til Dr. Draghi er, at der udskrives nye recepter i 2015.

Antidepressiver eller ej. Hvad der står tilbage er, at pessimisterne på markedet, der kun vil se mørket, har lidt nederlag. 2014 blev året, hvor optimisterne sejrede.