Et vågent øje med Vestager

I 2014 fik Danmark en tung kommissærpost, da Margrethe Vestager overraskende forlod dansk politik til fordel for Bruxelles. Udnævnelsen kostede mig nattesøvnen.

EUs konkurrencekommisær, Margrethe Vestager, slap med forberedelse, humor og nervøsitet gennem høringen i EU-Parlamentet. Foto: Julian Warnand/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som enhver nysgerrig journalist fulgte jeg nøje med, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) angiveligt skulle være i spil til en politisk toppost i EU. Under det afgørende topmøde en aften i august stod det dog hurtigt klart, at Thorning-Schmidt blev i Danmark, og Donald Tusk var ny EU-præsident.

Al rygtesnakken sivede ud af ballonen, og håbede man på, at netop denne aften ville byde på politisk drama og stor dansk indflydelse i EU – ja, så virkede aftenen til at blive en fuser.

Mens natten så småt faldt på, valgte jeg som en ung og ambitiøs journalist at lade nysgerrigheden vinde over søvnen – for hvad nu hvis jeg gik glip af de seneste politiske opdateringer?

Heldigvis blev min beslutning belønnet, for pludselig kom overraskelsen. Hvad ingen vidste var, at Thorning senere på aftenen ville sætte navn på Danmarks kommissærkandidat. Omkring kl. 1.00 blev Danmarks stærke økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) udpeget som ny EU-kommissær, forudsat at hun ville blive godkendt under en høring i Europa-Parlamentet. Det eneste, statsministeren kunne løfte sløret for, var, at Danmark med et så stærkt og erfarent kort, var blevet lovet »en tung økonomisk post«.

Ingen svar i natten

Straks gik jeg til computeren for at høre de forskellige politikeres reaktioner på skiftet, for hvem skulle være ny økonomi- og indenrigsminister, og hvordan ville de danske vælgere mon reagere? En lang række spørgsmål stod ubesvarede, men kl. 5.00 måtte jeg overgive mig til den kaldende dyne – vel vidende at skiftet ville få stor betydning.

Efterhånden som dagene gik, stod det formentligt mere og mere klart for Margrethe Vestager, hvilke opgaver der egentlig ventede hende. Først efter små to uger kunne Berlingske breake, at hun ville få posten som konkurrencekommissær. Hvor hun tidligere skulle holde dansk økonomi på rette spor, ville hun få ansvaret for at sikre en konkurrence, der for alvor skal bidrage til den europæiske vækst. Samtidig er hun blevet kvinden, der skal lægge arm med giganter som Apple, Starbucks og Amazon, der har valgt at placere selskaberne i lande som Irland, Holland og Luxembourg, hvor selskabsskatten er banket i bund og dermed hævdes at være alt for gunstig. Herudover har Margrethe Vestager arvet klagesagen mod Google, der af konkurrenten Microsoft og flere europæiske regeringer beskyldes for sin dominerende markedsposition.

Det var derfor en meget seriøs, men nervøs Margrethe Vestager med respekt for opgaven, jeg talte med i Bruxelles, et par timer før høringen begyndte. Med et smil på læben spurgte jeg hende, om hun forventede at bestå, men det alvorlige svar lød, at hun ikke følte sig sikker. En anden journalist spurgte, om hun ikke med et dansk ordspil kunne sætte lidt fut i høringen, der ofte både kan blive stereotyp og langtrukken.

Det viste den sig langtfra at blive. Kort inde i høringen spurgte et tysk medlem til åbenheden i forhandlinger, hvortil hun med et smil svarede, at man er nødt til at smide »svesken på disken«. En vittighed de udenlandske tolke havde visse vanskeligheder med at oversætte og grine af. Men joken signalerede, at Margrethe Vestager havde det overskud, der skulle til for at bestå eksamenshøringen med klapsalver fra venner og fjender.

Et spændende nyt år

Netop fjender møder Vestager masser af i de fem år som konkurrencekommisær. Hun står formentligt allerede på listen hos blandt andet Google og Apple. Det spændende i 2015 bliver at se, om hun rent faktisk har tilstrækkelige muskler til at skabe europæiske resultater – eller om hun må bøje sig for de multinationale giganter, der i flere år har vist sig at være specialister i at trække sager i langdrag.

Det lover jeg at holde et vågent øje med i det nye år – også selv om det bliver sent.