Dårlig stemning banker danske aktier helt i bund

Det danske aktiemarked falder igen tirsdag efter at være startet fladt. Vestas stiger med godt otte procent oven på et stærkt regnskab, mens Pandora er nede med godt tre procent.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Det så ellers lovende ud klokken ni, da C20 Cap-indekset åbnede med et svagt plus. Nu er de røde tal imidlertid tilbage, og værst går det ud over Pandora-aktien, der falder godt 3,3 procent. Det samlede indeks er nede med 1 procent.

»Det tyder på, at den dårlige stemning har bidt sig fast, og vi må forvente yderligere udsving i de næste uger og måneder,« siger Michael Borre, der er chefrådgiver i Nordea.

I den gode ende ligger Vestas-aktien, der fra morgenstunden var oppe med næsten 10 procent. Derefter kom den ned på 2 procent, og i skrivende stund er stigningen oppe på 7 procent. Vindmølleproducenten har leveret et overraskende stærkt regnskab for de sidste tre måneder af 2015, hvor omsætning voksede i årets sidste kvartal til 3035 mio. euro fra 2473 mio. euro et år tidligere, hvilket var med til at løfte driftsresultatet (EBIT) før særlige poster til 404 mio. euro fra 252 mio. euro.

Fremgangen skal dog ses i lyset af, at aktien dykkede knap 10 pct. mandag.

»Vi så nogle investorer, der tog gevinsten hjem fra morgenstunden og reducerede deres aktieeksponering. Generelt synes vi ikke, at Vestas-aktien får den belønning, den burde,« siger Michael Borre.

I den kedelige ende af indekset noterer A.P. Møller-Mærsk sig i øjeblikket for det største kurstab på 3,5 procent. Konglomeratet er dog skarpt forfulgt af selskaber som Pandora og FLSmidth. Pandora bliver straffet af investorerne, der er skuffet over forventningerne til det kommende år. Aktierne er i øjeblikket nede med henholdsvis knap 3,3 og 3,4 procent.

Tidligere på morgenen fremlagde Pandora regnskab. Virksomheden forventer en omsætning på over 19 mia. kr. i 2016 og en driftsmargin på EBITDA-niveau på over 37 pct. Analytikerne havde ifølge Ritzau Estimates forventet en omsætning på 19,9 mia. kr. og en EBITDA-margin på 38,2 pct. I 2015 landede omsætningen på 16,7 mia. kr., mens EBITDA-marginen nåede op på 37,1 pct.

Chefstrateg i investeringsbanken Carnegie, Henrik drusebjerg kalder flere af kurstabene for irrationelle.

»Det er helt absurd, at Pandora oven på et fantastisk regnskab er i minus,« siger han.

Han ser kurstabene som en reaktion på, at de danske aktier leverede et afkast på 30 procent i 2015, og nu benytter investorerne lejligheden til at tage afkastet hjem.