Børsbarometer: Europæiske aktier har blødt 670 mia. kroner – men nu letter tågen

Siden begyndelsen af 2019 er 100 milliarder dollar fosset ud af europæiske aktiefonde – et signal om, at globale investorer simpelthen ikke tør røre ved vores region. Men en Brexit-aftale og en opblødning i handelskrigen kan være med til at fjerne modviljen mod Europa og gøre europæiske aktier mere eftertragtede.

Brexit-forhandlingerne har pisket aktier og pundet op og ned i løbet af ugen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ralph Orlowski/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os bare være ærlige. De seneste år har været temmelig sløje for europæiske aktier, og de har på ingen måde kunnet følge med deres amerikanske modstykker. Det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks er siden begyndelsen af 2017 kun steget otte procent, mens det amerikanske S&P 500 har taget en spurt på 33 pct.

Siden begyndelsen af 2019 er 100 milliarder dollar, eller 670 milliarder kroner, fosset ud af europæiske aktiefonde. Det er et signal om, at globale investorer simpelthen ikke tør røre ved vores region. Og man kan egentlig godt forstå dem – lav vækst, negative renter, politisk kaos i Italien, endnu mere politisk kaos i Storbritannien og en tysk vækstmotor, der er fanget midt i handelskrigen mellem USA og Kina. Det er simpelthen en hvepserede at navigere i.

Men nu begynder tågen at lette – og meget af opklaringen er kommet bare inden for den seneste uge. Siden seneste Børsbarometer er der nemlig blevet indgået ikke bare én, men to potentielt skelsættende politiske aftaler.

Washington og Beijing overraskede med en »minivåbenhvile« i handelskrigen, og selv om der stadig er usikkerhed om aftalens indhold, bliver det set som et positivt tegn, at de to parter nu er villige til at forhandle. Europa er afhængig af eksport til både USA og Kina, så det er en win-win situation, hvis begge lande får mere ro på bagsmækken. Det er klart en fordel for det tyske DAX 30-indeks. Siden aftalen kom frem, er indekset da også steget næsten fem pct.

Brexit-gyser venter lørdag

Og så er der selvfølgelig Brexit-aftalen. Efter en intens runde deal or no deal blev Boris Johnson og Bruxelles torsdag endelig enige om en skilsmisseplan. Det sendte med det samme pundet op i en kurs på 8,71 kroner – den højeste siden maj – men euforien falmede hurtigt. Aftalen skal nemlig igennem det britiske parlament, hvor man det seneste år har udmærket sig ved ikke at være enig om noget som helst. Det nordirske støtteparti, DUP, har allerede sat sig imod aftalen, så Boris Johnson skal have gang i den helt store charmeoffensiv for at overbevise parlamentet.

Ifølge britiske medier bliver der tale om et meget tæt opgør. Financial Times skønner, at Johnson kun mangler to stemmer, så der er lagt op til en ægte gyser til afstemningen lørdag eftermiddag.

Brexit har hængt over det europæiske finansmarked i over tre år. Det vil være en lettelse for alle, hvis det snart er slut. Det har også været en af grundene til, at udenlandske investorer har holdt sig væk, og blandt mine kilder begynder der at være røster om, at man måske har undervurderet, hvor meget det har holdt europæiske aktier nede. Det betyder, at hvis Brexit ender blødt, kan det tiltrække en masse investorer til det europæiske aktiemarked, herunder især det britiske.

De to amerikanske storbanker J.P. Morgan og Bank of America Merrill Lynch opjusterede tidligere på måneden deres syn på Europa. J.P. Morgan gik i »overvægt« og nedjusterede samtidig sin mangeårige favorit, USA, til »neutral«. Bank of America hævede sit kursmål på Stoxx 600 til 415 for udgangen af marts, hvilket betyder, at den tror på seks procents stigning inden for de kommende seks måneder. Samtidig lyder meldingen fra Citigroup »overvægt« i britiske aktier, og at Brexit-usikkerheden har gjort landets aktiver til et godt og billigt køb.

Udviklingen i euroen bekræfter, at vi er ved at se et skift i holdningen til Europa. Valutaen faldt i slutningen af september til den laveste dollarkurs i over to år, men er siden steget 2,3 pct., hvilket er et stort spring i valutaverdenen. Det signalerer, at der er en stigende efterspørgsel på euroen, potentielt fordi der er flere udenlandske investorer, der vil købe europæiske aktier.

Europa har været uelsket, efterladt og underinvesteret i årevis. Nu lysner det, og en løsning på især Brexit kan være med til at sætte gang i en stor tilstrømning af penge over de kommende måneder.

Ugens højdepunkter på finansmarkedet

 • Storbritannien og EU fik en Brexit-aftale i hus, som det britiske parlament skal stemme om lørdag.
 • Regnskabssæsonen gik i gang i USA, og det ser indtil videre pænt ud. J.P. Morgan overraskede positivt, især på privatkundedelen, hvilket ses som et tegn på, at den amerikanske forbruger stadig er stærk.
 • Inflationen i euroområdet faldt til 0,8 pct. i september, hvilket var lavere end ventet og væsentligt under ECBs målsætning.
 • Den Internationale Valutafond (IMF) nedjusterede sit globale vækstskøn til tre pct. for 2019, så der nu er udsigt til den laveste vækst siden finanskrisen.
 • Nilfisk nedjusterede for anden gang i år sine forventninger. Aktien dykkede 16 pct. samme dag.
 • Det tyske ZEW-indeks, der indikerer analytikeres forventninger til tysk økonomi, var en anelse bedre end frygtet med -22,8. I september stod indekset i -22,5.
 • Novozymes' topchef, Peder Holk Nielsen, stopper efter en stribe af nedjusteringer og dårlige resultater.
 • Kinas BNP-vækst skuffede i trejde kvartal og faldt til seks pct. – den laveste vækst siden 1992.

Det skal du holde øje med i næste uge

 • Mandag er der lidt stille på nøgletalsfronten, men til gengæld kommer der flere regnskaber. Blandt andre den hollandske bank BinckBank, der netop er blevet overtaget af Saxo Bank, Xerox og Halliburton.
 • Tirsdag publicerer Den Europæiske Centralbank (ECB) sin kvartalsvise udlånsstatistik, som kan være med til at vise, om de rekordlave renter har øget efterspørgslen på lån. På regnskabsfronten er højdepunkterne McDonald's, Procter & Gamble, Harley-Davidson og United Technologies i USA samt Novartis, Reckitt Benckiser og SKF i Europa.
 • Onsdag kommer der forbrugertillidstal for euroområdet for oktober og husprisindekset for august i USA. Microsoft, Boeing, Eli Lilly, Blackstone og Caterpillar kommer med regnskaber i USA, mens Novozymes og Ringkjøbing Landbobank er på kalenderen herhjemme. I resten af Europa er regnskaberne fra ABB, AkzoNobel, Daimler, Heineken, Peugeot, Handelsbanken og Swedbank værd at holde øje med.
 • Den vigtigste nøgletalsdag er torsdag, hvor der kommer PMI-tal fra eurozonen for oktober. PMI-tallene for september var langt svagere end ventet, så investorer holder øje med, om der er nogen forbedringer. Derudover er det ECBs rentemøde, der løber med rampelyset. På regnskabskalenderen er Amazon, American Airlines og Intel nogle af de vigtiste i USA, mens Topdanmark, Nordea og AstraZeneca er i fokus i Europa.
 • Fredag kommer det tyske investortillidsindeks IFO, efterfulgt at Michigan Forbrugertillid i USA. Der er også lidt mere stille i regnskabssæsonen, men Electrolux, LafargeHolcim og Renault er da bestemt værd at holde øje med.

Tre ting, jeg talte med mine kilder om i løbet af ugen

Bedste aktier for det næste årti: Vækstlandene
Bank of America Merrill Lynch stillede i sin månedlige meningsmåling blandt globale porteføljeforvaltere dette spørgsmål: »Hvilket aktiemarked vil klare sig bedst i 2020erne?« 30 procent af investorerne svarede »emerging markets« eller vækstlande, 22 pct. sagde USA, 17 pct. var på Kina, mens 15 pct. sagde Europa. Undersøgelser viste også, at handelskrigen og en potentiel recession er investorernes største bekymringer.

J.P. Morgan skyder regnskabssæsonen solidt i gang
De første store amerikanske regnskaber kom i denne uge, og indtil videre tegner de et solidt billede. Særligt J.P. Morgan begejstrede, da Wall Street-giganten slog analytikernes forventninger på top- og bundlinjen hjulpet på vej af deres privatkunder. Edward Moya, senior markedsanalytiker hos Oanda, siger, at regnskabssæsonen har vist, at den amerikanske forbruger stadig står stærkt, men at fremtiden stadig er usikker på grund af geopolitiske risici.

Seks danske aktier, der vinder mest på Brexit-aftale
Hvis Brexit-aftalen går igennem, vil virksomheder med størst eksponering til Storbritannien – ikke overraskende – stå til at vinde mest. Dels fordi det fjerner noget usikkerhed om den britiske økonomi, dels fordi pundet styrkes og hjælper på toplinjen hos virksomheder, der afregner i andre valutaer. Michael Friis Jørgensen, chefanalytiker i Alm. Brand, og Tue Østergaard, aktiechef i ABG Sundal Collier, peger på seks danske virksomheder, der falder i den kategori: Pandora, DFDS, ISS, Coloplast, Ørsted og H+H.