Amerikansk aktieoptimisme op til regnskabssæson

De amerikanske aktier lukkede med plusser mandag. Investorerne ser lyst på den forestående regnskabssæson, som efter lukketid blev skudt i gang af aluminiumsproducenten Alcoa.

Læs mere
Fold sammen

Optimismen var udtalt efter de seneste dages gode økonomiske nøgletal, og selv om selve regnskabstallene næppe vil overgå forventningerne markant, vurderes forventningerne til andet halvår at få indflydelse på kursdannelsen.

Dow Jones Industrial Average sluttede mandag med en stigning på knap 0,6 pct. i 15.224,69, og det bredere S&P 500-indeks endte godt 0,5 pct. højere i 1640,46. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset lukkede 0,2 pct. højere i 3484,83.

Futures på de amerikanske aktieindeks handles mandag morgen med stigninger på op mod 0,3 pct. i Asien.

Den forestående regnskabssæson blev, som traditionen foreskriver, skudt i gang af Alcoa mandag, efter Wall Street havde lukket bøgerne for dagen.

Koncernen rapporterede et langt større tab end et år tidligere, men når det justeres for engangsposter, oversteg resultaterne Wall Street-analytikernes forventninger.

Selskabets tab løb op i 119 mio. dollar i kvartalet svarende til 11 cent per aktie mod et tab på 2 millioner dollar i samme kvartal et år tidligere.

De kommende dage vil en lind strøm af regnskabstal ramme ned i analytikernes regneark, men det er først og fremmest forventningerne til helåret, som er i centrum.

- Jeg tror ikke regnskabssæsonen kommer til at handle så meget om andet kvartal, men mere om de stigende forventninger til andet halvår, som markedet synes at have taget forskud på. Investorerne er komfortable med, at økonomien er stærk nok til at modstå en reduceret støtte fra Federal Reserve. Markedet er langsomt på vej mod en normal tilstand, og vi er ikke længere i en tilstand, hvor centralanken og dens handlinger diktere markedets bevægelser, siger aktiestrateg Gary Flam fra Bel Air Investment Advisors i Los Angeles til Bloomberg News.

Tirsdagen byder ikke på nyt fra den økonomiske nøgletalsfront, men onsdag vil referatet fra den seneste møde i den amerikanske centralbanks pengepolitiske komite have investorernes bevågenhed. For her vil investorerne få mere indsigt i Federal Reserves eventuelle planer for en reduktion af de kvantitative lempelser. Samtidig holder centralbankchef Ben Bernanke tale, og hans ord vil blive vendt, drejer og vurderet ned i mindste detalje.

/ritzau/FINANS