Aktier: Wall Street sluttede højere i tynd handel

De amerikanske aktier sluttede mandag i positivt territorium. Handelen var dog dagen igennem yderste begrænset, idet sommerferieperioden er på sit højeste i USA med tilhørende lav omsætning på de finansielle markeder.

Tirsdag morgen er optimismen nogenlunde intakt, idet futures på de amerikanske aktieindeks handles med stigninger på op mod 0,1 pct. i Asien.

S&P 500-indekset lukkede mandag med en stigning på 0,5 pct. til 2102,44. De tunge aktier i Dow Jones øgede med 0,4 pct. til 17.545,18, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset blev dagen højdespringer med et plus på 0,9 pct. til 5091,70.

Omsætningen var på blot 640 mio. aktier på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen kun langede knap 1,5 mia. aktier over disken.

Inden dagens start var der ellers lagt op med en skidt optakt i form af erhvervstilliden i New York-regionen, Empire State Manufacturing-index.

Indekset faldt til minus 14,92 i august fra 3,86 måneden før, og det var langt svagere end ventet, da analytikernes estimater lød på en stigning til 4,50.

- Det er en stille mandag, og markedet er forholdsvis let at flytte rundt lige for tiden, siger aktiehandler Michael Antonelli fra Robert W. Baird & Co. i Milwaukee til Bloomberg News.

Investorernes øjne er stift rettet mod ethvert økonomisk nøgletal, der kan give et prej om sundhedstilstanden i amerikansk økonomi, mens markedet med spænding venter, hvad den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har tænkt sig at gøre med renten på det pengepolitiske møde i september.

Inden da kommer referatet fra rentemødet i FOMC i juli, og det ventes at indikere en mere klar indstilling til problematikken om en eventuel renteforhøjelse i september. Referatet offentliggøres onsdag aften.

Det er sløjt med selskabsspecifikke nyheder, så ethvert tegn på nyt blev vendt og drejet.

Den amerikanske oliegigant Chevron er kommet i de australske skattemyndigheders søgelys, hvilket fik aktien til af falde 2 pct. Det er koncernens overskud i landet som skal undersøges nærmere.

Også netværksproducenten Cisco Systems trak ned, efter finanshuset Morgan Stanley sænkede anbefalingen for aktien til "ligevægt" fra "overvægt". Cisco faldt 0,7 pct.

Modsat var der stigninger til luftfartsselskaberne. Det er de lave oliepriser som ventes at få overskuddene i selskaberne til af svulme. Southwest Airlines steg 2,8 pct., mens American Airlines Group og United Continental Holdings steg 1,8 pct.

Også elbilproducenten Tesla var i vælten. Morgan Stanley hævede kursmålet til 465 dollar fra 280 dollar, efter Tesla i sidste uge kunne oplyse, at man forventer at få 641,9 mio. dollar svarende til mere end 4,3 mia. kr. i kassen ved en emission på 2,7 mio. aktier. Tesla steg 4,9 pct.

I løbet af ugen kommer der regnskaber fra blandt andre Home Depot, Wal-Mart, Lowe, Staples, GAP Hewlett-Packard samt Deere & Co.

Og fra de økonomiske nøgletal er der påbegyndt boligbyggeri og byggetilladelser tirsdag, mens onsdag er ugens vigtigste på grund af offentliggørelsen af de amerikanske inflationstal i form af forbrugerpriser og kerneforbrugerpriser.

/ritzau/FINANS