Aktier: Volkswagen primus motor i ridset Stoxx-indeks

Der var tirsdag dårlig stemning på de europæiske aktiemarkeder med tyske Volkswagen som primus motor.

Volkswagen blev i weekenden afsløret og erkendte snyd med miljøtest i USA. Det har to dage i træk skåret knap 20 pct. af aktiekursen og barberet selskabets markedsværdi ned med mere end 25 mia. euro.

- Vi har været uærlige over for EPA (det amerikanske miljøagentur, red.), California Air Resources og alle andre. Vi har virkelig jokket i spinaten, og vi bliver nødt til at sikre, at dette aldrig nogensinde sker igen, siger Michael Horn, der er chef for Volkswagen i USA, til Bloomberg News.

Selskabet har varslet, at en nedjustering af forventningerne til hele året er undervejs.

Det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks blev trukket ned i et samlet minus på 3,1 pct. til 346,64 ført an af de store europæiske bilmærker.

Porsche, der er ejet af Volkswagen, faldt med 17,3 pct. til 41,50 euro, efterfulgt af Peugeot, Renault og BMW, der dykkede henholdsvis 8,7 pct. til 13.865 euro, 7,2 pct. til 66,53 euro og 6,2 pct. til 79,20 euro.

Også råvareindustrien var tirsdag presset, hvilket den finske producent af rustfrit stål Outokumpu er et godt eksempel på. Selskabet nedjusterede tirsdag forventningerne til hele året, og det sendte aktien ned med hele 24,4 pct. til 436 euro.

Et af de få europæiske lyspunkter i tirsdagens handel kom fra den tyske sukkerproducent Suedzucker, der i forbindelse med regnskabet for andet kvartal opjusterede forventningerne til 2015 markant. Det gav et energiboost til aktien, som sprang i vejret med 12,9 pct. til 15,49 euro.

/ritzau/FINANS

 

Jonas Mathiesen Bang +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk