Aktier: Nordea i plus i afventede aktiemarked, mens Mærsk lander i bunden

Nordeas flytteplaner trækker nu aktiekursen op for bankkoncernen, på en dag der generelt ser ud til at være præget af en trist stemning.

Foto: LEHTIKUVA

Nordeas flytteplaner trækker nu aktiekursen op for bankkoncernen, på en dag der generelt ser ud til at være præget af en trist stemning. Den skandinaviske bankkoncern kunne i onsdags fortælle, at hovedsædet flytter fra Stockholm i Sverige til den finske hovedstad, Helsinki, og torsdag blev beslutningen uddybet af bankens topchef, Casper von Koskull.

Samlet stiger aktien fredag morgen med 0,3 pct. til 80,95 kr. efter en bundplacering torsdag.

»Jeg tror, Nordea kommer igen, når de mere langsigtede investorer kommer ind i aktien. Der er jo en grund til, at de flytter - og det er at tjene penge,« vurderede Lars Skovgaard Andersen, der er senior aktierådgiver i Danske Bank, over for Ritzau Finans før markedet åbnede.

Fredag morgen hopper C20 Cap omkring uændret - efter ti minutters handel falder indekset med 0,01 pct. til 1164,53, og dermed kan det se ud til, at torsdagens plus på 0,6 pct. i C20 Cap til 1164,56 måske var en enlig svale i en generel negativ uge.

Det er blandt andet Mario Draghi, der er chef for Den Europæiske Centralbank, der med torsdagens mangel på nyt i forbindelse med centralbanken rentemeddelelse giver en smule forvirring blandt investorerne, mener Lars Skovgaard Andersen.

DANS PÅ STEDET

Valutaudviklingen kan også være med til at give modvind for de europæiske aktier i fredag. Euro ligger fredag morgen på et af de stærkest niveauer over for dollar på valutamarkedet siden årsskiftet 2014-2015.

»Der er meget fokus på netop euro/dollar. Og det betyde, at nogle investorer vælger at sælge. Jeg tror dog, at euro har været i sit stærkeste niveau overfor dollar, men det er klart, at der er nogle investorer, der spekulerer i, hvad det betyder for selskaberne,« siger Lars Skovgaard Andersen.

»Jeg tror, vi i et stykke tid vil se lidt dans på stedet. Investorerne er lidt forvirrede, for der er faktisk ret så gode nøgletal for tiden - både fra USA, Kina og Europa,« siger han.

RATER OG VIND

A.P. Møller-Mærsk falder til bundplacering i eliteindekset med et minus på 1,7 pct. på aktiekursen til 12.100 kr. Maersk Line og rivalerne må sande, at spotraterne ud af Asien falder for sjette uge i træk. SCFI-indekset falder 3,5 pct. til 774,3, og dermed er indekset faldet med samlet 16,3 pct. set over seks uger. Niveauet er samtidig det laveste siden 24. marts i år.

Indekset opgøres af Shanghai Shipping Exchange og sammensættes beregnet på baggrund af spotprisen på fragt fra Shanghai til 15 destinationer i hele verden. Indekset bruges som indikator på rateniveauet for de store containerrederier som Maersk Line, MSC og CMA CG

Og så er Dong Energy ifølge Børsen klar med en ny satsning, der skal sikre energigigantens fremtidige vækst ved at tilbyde virksomhederne integrerede energiløsninger. Oveni kan investorerne se frem til, at Storbritannien på mandag offentliggør resultatet af en auktion over støtte til havvindmølleprojekter, hvor Dong deltager med et af de største projekter i historien.

En aktie i energikoncernen falder med 0,4 pct. til 330 kr. fredag morgen.

I ANALYTIKERNES FOKUS

DSV har været til eftersyn hos JPMorgan, mens Barcleys har set på Topdanmark, Tryg og NKT.

Det har ført til, at transportkoncernen DSV, der lægger ud i toppen af C20 Cap med et plus på 1,4 pct. til 454,10 kr., i de første handler, har fået indledt dækning af investeringsbanken JPMorgan med en købsanbefaling og et kursmål på 510 kr., hvilket er det næsthøjeste blandt de analytikere, der er registreret i Bloomberg News database.

NKT, Tryg og Topdanmark, der henholdsvis falder med 0,4 pct. til 497,20 kr., dropper med 0,5 pct. til 140,30 kr. og rutsjer ned med 1,9 pct. til 225,90 kr., har alle fået ændret kursmål af Barclays. For NKT hæves kursmålet til 400 kr. fra 370 kr. For Tryg hæves kursmålet til 150 kr. fra 145 kr., og anbefalingen overvægt gentages, mens Topdanmark-kursmålet hæves til 200 kr. fra 183 kr., og her gentages anbefalingen ligevægt.

SAS AFVÆRGER PILOTSTREJKE

Luftfartsselskabet SAS har sent torsdag afværget en pilotstrejke blandt selskabets danske piloter. Det skandinaviske selskab har indgået en treårig overenskomst med sine danske piloter. Derudover bød torsdag på trafiktal for august, som samlet set var bedre end ventet ifølge Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank. Aktien stiger med 1,8 pct. til 17 kr. fredag morgen.

/ritzau/FINANS