Aktier: Nordea sendes til bunds af flyttebeslutning

Fra top til bund. Stemningen er vendt for Nordeas aktie oven på onsdagens beslutning om at flytte bankens hovedkvarter fra Stockholm til Helsinki.

Meldingen, der kom onsdag eftermiddag bare omkring ti minutter i børslukketid, sendte på det tidspunkt Nordea-aktien 1,6 pct. højere til 83,25 kr. Torsdag falder aktien til gengæld med 2,7 pct. til 81,00 kr. på børsen i København og indtager bundpladsen i C20.

Samlet set er der dog tilpas med andre stigninger i det danske eliteindeks til at give et samlet plus på 0,1 pct. til C20 Cap, der ligger i 1159,48 ved 11.30-tiden.

Nordea har torsdag holdt pressemøde, hvor topchef Casper von Koskull, fortalte, at Nordea med flytningen kommer ind i EU's bankunion, og at det også spillede en rolle for beslutningen. Bankledelsen har dog længe fortalt, at beslutningen blev sat i gang af øgede svenske bankafgifter.

De svenske skatter og afgifte for banker ventes at stige kraftigt i de kommende år, da den svenske regering vil polstre statskassen til fremtidige kriser.

Den endelige besparelse for Nordea afhænger blandt andet af det nøjagtige tidspunkt for flytningen. Men et forsigtigt estimat på 1 til 1,1 mia. euro, eller omkring 8 mia. kr., har været nævnt. Spørgsmålet på børsen er nu, hvordan det vil stille aktionærerne, og umiddelbart bliver der ikke ændret så meget, som mange havde håbet.

»Det (flytningen, red.) er ikke bare blevet gjort for at spare. Det er mere sikkerheden og trygheden i at have ens spilleregler, der har spillet en rolle. Der er ikke de store ændringer som sådan, og de er alle sammen mere langsigtede, og det kan være det, investorerne reagerer lidt på i dag. At der ikke var de store besparelser her og nu indregnet,« siger Mikkel Emil Jensen, aktieanalytiker i Sydbank, til Ritzau Finans som forklaring på kursfaldet.

ECB-MØDE STJÆLER FOKUS

Overordnet er det store fokuspunkt i torsdagens handel rentemødet i Den Europæiske Centralbank, ECB, som offentliggør renteresultatet 13.45 og tre kvarter senere holder pressemøde, hvor centralbankchef Mario Draghi vil uddybe bankens beslutninger og måske løfte sløret for fremtidsplanerne i Frankfurt.

Herhjemme er der lidt nyt til TDC, der har fået løftet kursmålet af storbanken HSBC til 38 kr. fra 37 kr. Det hjælper dog ikke på humøret på børsen, hvor TDC-aktien ligger næstsidst i C20 med et fald på 0,7 pct. til 35,96 kr.

Også Danske Bank er under pres og falder 0,3 pct. til 235,40 kr. Onsdag eftermiddag blev banken ramt af it-problemer, hvilket var forårsaget af et strømsvigt. Torsdag er der stadig problemer med blandt andet Mobilepay. Til gengæld har Nykredit hævet anbefalingen af bankens aktie til "køb" fra "hold".

I toppen af det danske C20-indeks trækker GN, Pandora og Mærsk-aktierne mest op, uden at der dog er nogen særlige selskabsspecifikke nyheder ude om den trio.

Blandt sidepapirerne har SAS afleveret trafiktal for august. Tallene, som viste en lille stigning i passagertrafikken men større fremgang i kapaciteten og dermed faldende belægning, bliver modtaget ganske roligt: SAS-aktien ligger uændret i kurs 16,70.