Aktier: Markedet bakker hastigt efter jobtal

En markant skuffelse i den månedlige jobrapport giver fredag eftermiddag kraftigt negative reaktioner på det amerikanske aktiemarked.

Læs mere
Fold sammen

Beskæftigelsesrapporten viste, at der blev skabt 142.000 arbejdspladser uden for landbruget i USA i september. Her var der ventet 201.000 ifølge en rundspørge fra Bloomberg. De to foregående måneders tal blev samtidig revideret nedad med 59.000, så alt i alt levede rapporten langt fra op til forventningerne.

De amerikanske futures, der indikerer fremtidige indeksniveauer, svingede da også øjeblikkeligt til fald på mere end 1 pct. for de tre store indeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones. Inden jobtallet lå alle tre til stigninger på 0,5 til 0,6 pct.

Rapporten har også fået negative konsekvenser på stort set alle andre finansmarkeder i verden, blandt andet er den tiårige amerikanske rente faldet under 2 pct. for første gang siden slutningen af august.

- De svage økonomiske nøgletal øger sandsynligheden for at den første amerikanske rentestigning først kommer i det nye år. Vores nuværende skøn er godt nok, at amerikanerne kommer til at hæve renten til december, men det er klart, at med et blødt amerikansk arbejdsmarked og med usikkerhed i emerging markets, så kan det sagtens være, at det først bliver aktuelt med en højere rente i det nye år, bemærker Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, i en kommentar.

Blandt enkeltaktierne på Wall Street er det primært mindre selskaber, der ligger til at svinge mærkbart i forhold til markedsstemningen.

Micron Technologies er blandt aktierne, der kan få en god dag. Selskabets regnskab fra torsdag var bedre end ventet, og aktien stiger 7 pct. i formarkedet ifølge CNN. Den er da også faldet knap 60 pct. siden nytår, så der er lidt at indhente.

Til gengæld er der dårlige tegn for kreditbureauet Experian, der har været udsat for et hackerangreb, hvor data for 15 mio. mennesker er blevet stjålet. Experian-aktien er faldet omkring 5 pct. i sin London-notering.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk