Aktier: Lundbeck og ISS skruer op og ned for prognoserne

Læs mere
Fold sammen

En lille opjustering hos Lundbeck og en nedjustering hos ISS er blandt overskrifterne på børsen onsdag morgen, hvor investorerne har mange regnskaber at tage stilling til..

Lundbeck og ISS er hovedpunkterne på morgenens menu, men også Matas, STG og Bavarian Nordic har aflagt regnskab i de tidlige timer.

Desuden præsenterer et andet C20-navn, Genmab, og biotekkollegaen Zealand Pharma regnskaber i løbet af eftermiddagen, mens fire mindre banker også ventes på banen med tal.

Regnskaberne står til at få noget nær fuld opmærksomhed, på en dag hvor der ikke er væsentlige nøgletal i kalenderen og ingen større makroøkonomiske begivenheder, der påvirker stemningen. Således er der kun indikeret marginale fald i de toneangivende europæiske aktieindeks, når man kigger på handelen med futures onsdag morgen.

C20 Cap faldt tirsdag med 1,1 pct. til 1168,40, hvor Mærsk og Pandora trak ned efter skuffende regnskaber. Derved blev afstanden øget til seneste lukkerekord på 1198,11, som blev sat for en uge siden.

LUNDBECK OPJUSTEREDE

Lundbeck har i sit første regnskab efter afgangen af Kåre Schultz, der dog stadig nåede at være topdirektør i hele tredje kvartal, opjusteret prognosen lidt. Medicinalselskabet venter nu en 2017-omsætning på 16,9 til 17,4 mia. kr. samt et overskud af primær drift (EBIT) på 4,3 til 4,6 mia. kr.

Dermed har medicinalselskabet levet op til markedets håb om en indsnævring af forventningerne i den høje ende. Og siden det var forventet, skal aktien nok "kun lidt op" onsdag, forudser analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets, mens ABG Sundal Collier spår en stigning på omkring 3 pct. til aktien.

ISS SKRUER NED

ISS tror ikke længere, at driftsmarginalen i år vil bære bedre end i 2016, da den var på 5,8 pct., men den vil i stedet ramme "samme niveau". Den justering svarede dog til markedets forventninger, da analytikernes estimater indsamlet af Ritzau Estimates i forvejen lå på 5,8 pct. i margin i 2017.

Alligevel spår analytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank, at ISS-aktien vil klare sig dårligere end det generelle marked onsdag oven på regnskabet.

MATAS, STG OG BAVARIAN FASTHOLDER

I Matas' regnskab var de overordnede nyheder kendt, da materialistkæden i starten af oktober afslørede foreløbige salgstal for andet kvartal af regnskabsåret og i samme omgang nedjusterede 2017/18-prognosen til nu at varsle et fald i den underliggende omsætning på op til 2 pct.

Den nye direktør, Gregers Wedell-Wedellsborg, har dog alligevel nyheder med til investorerne, da han lover "skarpere priser" på både mærkevarer og Matas' egne produkter. Samtidig lukker kæden Stylebox, mens der skal satses mere på salg via internettet.

- Her og nu vil vi frigøre tid og kræfter til de aktiviteter, der betyder mest for vores kunder. Det betyder både til- og fravalg. Planen er et udtryk for, at bestyrelsen og jeg har taget handsken op og er klar til forandringer allerede nu, siger Gregers Wedell-Wedellsborg i en pressemeddelelse.

Scandinavian Tobacco Group har fastholdt sin prognose for 2017 om en negativ vækst i omsætningen samt et fald i driftsresultatet, målt på EBITDA-niveau, på 4 til 8 pct. Tobaksfirmaet havde dog positiv organisk vækst i tredje kvartal og har besluttet at betale et ekstraordinært udbytte på 3,50 kr. per aktie.

Bavarian Nordics tredje kvartal var så givtigt, at hele 2017-prognosen for salget nu er nået på bare tre kvartaler. Men prognosen for hele 2017 fastholdes i onsdagens regnskab, da fjerde kvartal kun byder på meget få indtægter.

Genmabs regnskaber er sjældent store tilløbsstykker, da de store nyheder drysses ud løbende i form af forsøgsresultater og salgstal fra partnere. Analytikerne vil dog, når regnskabet afsløres efter børslukketid, gerne have bekræftet, at 2017-forventingerne stadig holder. Det samme kan siges Zealand Pharma.

Lån & Spar, Møns Bank, Lollands Bank og Salling Bank er ligeledes regnskabsaktuelle onsdag.

Det samme var A.P. Møller-Mærsk og Pandora tirsdag, og det slap begge dårligt fra. Mærsk-aktierne indtog bunden med et fald på 7 pct., og smykkeselskabet klarede sig ikke meget bedre. De to kan derfor forvente opdaterede syn fra analytikerstanden.

Allerede onsdag morgen har JPMorgan sænket sit Mærsk-kursmål med 1000 kr. til 11.000 kr., mens DNB sætter kursmålet til 14.600 kr. mod tidligere 15.300 kr. og fastholder køb.

/ritzau/FINANS