Aktier: Kursfald i større eller mindre grad i Asien

Kursfald i varierende styrke er det generelle billede af de fjernøstlige aktiemarkeder mandag morgen.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO

Massive fald på Wall Street fredag op til den ventede renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank har sat gang i udsalget, der samtidig er parret op af en markant styrkelse af den japanske yen.

- Detail-investorerne har pludselig besluttet at trække sig ud alle sammen på grund af bekymringer omkring Federal Reserves renteforhøjelse. Den negative stemning på obligationsmarkedet breder sig til alle de andre markeder, siger strateg Nader Naeimi fra AMP Capital Investors i Sydney til Bloomberg News.

Også en stigende frygt for at de kinesiske myndigheder er i gang med endnu en værdiforringelse af den kinesiske yuan præger markedet.

- Generelt er en yuan nedskrivning deflationær. Det påvirker Kinas efterspørgsel efter råvarer, og medfører svagere indtjening. Som sådan kan jeg ikke se, hvordan virksomheder, der driver forretninger i Kina, skal kunne bekæmpe så overvældende makro tendenser, siger Kina-strateg Hao Hong fra Bocom International Holdings i Hongkong til Bloomberg News.

I Tokyo falder det toneangivende japanske aktieindeks, Nikkei 225, med 2,1 pct., og det bredere Topix-indeks dropper 1,7 pct.

Kun de kinesiske børser er politive. En svækket yuan giver medvind til eksportindustrien, og weekenden overraskende høje stigning i industriproduktionen på 6,2 pct. er med til at trække markedet op.

Shanghai Composite stiger 0,4 pct., og CSI 300 øger ligeledes 0,4 pct., mens Hongkongs Hang Seng falder 1,1 pct.

Blandt de andre markeder er der også en generel negativ undertone. Taiwans Taiex-indeks falder 0,9 pct., Singapores Straits Times-indeks og det sydkoreanske Kospi-indeks handles 1,1 pct. lavere, mens Sydneys ASX-indeks står til at lukke med et minus på 2,0 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på 0,3-0,4 pct. mandag morgen.