Aktier: Kun Pandora lyste op i negativt marked

Stort set alle aktier blinkede rødt i C20 Cap-indekset fredag - kun smykkekoncernen Pandora glimtede uden egentlig forklaring med en stigning på 0,4 pct. til 662,50 kr.

Det var nemlig ikke, fordi selskabsspecifikke begivenheder rykkede til aktierne. Det var mere en generelt negative tendens bestående af en cocktail af bekymring og Grækenland og en for hurtig stigning i aktierne hidtil i år.

Det konstaterer afdelingschef i Sydbank Ole Kjær Jensen over for Ritzau Finans.

Han understreger dog, at der ikke er tale om nogen form for panik i markedet og ser reaktionen som naturlig i lyset af årets første måneders voldsomme stigninger.

- Trods den negative udvikling ser jeg fortsat markedet være højere til nytår end i dag, men der vil da komme bump på vejen. Trenden er fortsat op, fastslår han.

C20 Cap-indekset endte fredag i 998,20 efter et fald på 1,7 pct. og er dermed for første gang siden tirsdag efter påske under 1000-mærket.

Siden fredag i sidste uge er indeks faldet omkring 3 pct., men siden nytår er stigningen fortsat over 20 pct.

Det var småt med de selskabsspecifikke kursrykkende nyheder fredag.

Carlsberg endte i bunden af indekset efter at have meldt, at bryggeriet har fået fuld kontrol med Wusu-bryggeriet i Vestkina efter et aktivbytte, der sikrer 100 pct.-ejerskab og omkring 200 mio. kr. "i banken".

Carsberg endte med et fald på 3,0 pct. i 601 kr.

A.P. Møller-Mærsk endte også i den tunge ende, trykket ned af endnu et fald i raterne. A-aktien faldt med 2,3 pct. til 13.390 kr., mens B-aktien faldt 2,0 pct. til 13.13.800 kr.

Rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der dækker over spotrater for containerfragt ud af Shanghai, faldt 9 pct. i denne uge. Det er en indikation på, at markedet har svære betingelser lige nu, men Maersk Line er polstret godt til at stå imod, mente Nordeas analytiker Stig Frederiksen.

- Historien har vist, at Maersk Line har formået at vise højere og mere stabile rater, end spotraterne indikerer. Men selvfølgelig er det lave indeks en indikation på, at der er svære markedsvilkår lige nu. Ikke mindst på grund af manglende disciplin og mindre volumer. Det kan selvfølgelig påvirke førstekvartals-regnskabet, men også hvordan ledelsen kommer til at udtale sig om fremtiden, siger Stig Frederiksen til Ritzau Finans.

I indekset var det aktier af mere defensiv karakter, der klarede sig bedst - for eksempel Novo Nordisk, Genmab og TDC, der faldt mindst. Aktier med det kendetegn er gode at have i utrygge tider, hvis man vil have aktier. I det nuværende lavrentemiljø er det vanskeligt for investorerne at finde alternativer.

TDC endte uændret i 51,95 kr., Genmab faldt 0,6 pct. til 514,50 kr. og Novo Nordisk satte sig 1,4 pct. til 376,90 kr.

Novozymes faldt 2,5 pct. til 329,90 kr. trods et hævet kursmål fra DNB. Den norske storbank hævede kursmålet med 16 pct. til 320 kr., men anbefalingen er fortsat "sælg".

I bunden, sammen med Carlsberg, lå også FLSmidth og Nordea.

FLSmidth faldt uden selskabsnyt med 2,7 pct. til 294,80 kr., mens Nordea blev trukket ned 2,7 pct. til 85,75 kr. af en negativ tendens i bankaktier generelt i Europa på grund af den græske usikkerhed, forklarer Ole Kjær Jensen.

Smallcap Danmark har offentliggjort, at selskabet har modtaget et anklageskrift fra bagmandspolitiet, som tiltaler selskabet for tre tilfælde af kursmanipulation under særligt skærpende omstændigheder tilbage i 2009/2010 og 2010/2011.

Aktierne i Small Cap Danmark var dog upåvirkede og steg 0,9 pct. til 57 kr.