Har du fundet de rigtige aktier?

Aktiekurserne har sat et væld af rekorder i år, og spørgsmålet melder sig: Er det nu, vi skal sende vores sparepenge efter nye aktier? Eller venter det store kollaps forude?

En god regel er at finde nogle aktier, man tror på, og som har en god historik i nogle brancher, man tror på. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan tjener du 15.000 kr. på at investere i aktier. Her er ti gode råd til at vælge de rigtige aktier. En simpel søgning på Google og antallet af gode aktieråd til private vælter frem. Det er eksperter, banker og lignende, der gerne vil hjælpe os med at finde ud af, hvordan vi bedst investerer vores sparepenge.

Samtidig er der mindst lige så mange eksperter, der gerne vil fortælle om, hvordan det kommer til at gå med aktiekurserne fremover. Hvis man skal investere i aktier, er det aldrig rart at ramme lige netop det tidspunkt, hvor kurserne er i top. Så er risikoen for et efterfølgende rap over fingrene med kurstab naturligt nok større.

Senest var adm. direktør for ATP Carsten Stendevad ude og sige til DR, at han glæder sig over meget høje afkast på de danske aktier, men han var også lidt bekymret over, hvor hurtigt de er kommet. Spørgsmålet er, om de danske virksomheder tjener penge nok til, at det kan berettige de stadig stigende aktiekurser.

Når man har en situation som i blandt andet Danmark – men også Europa – hvor kurserne kun er gået én vej, skal man ikke være ekspert i finans for at tro, at det godt kan vende, lyder det fra Carsten Stendevad. Andre eksperter var torsdag ude og sige, at der ikke var anledning til så stor bekymring.

Er der grund til forvirring? Måske. Skal vi som private investorer høre på alle de spådomme? Måske ikke. Der er den gamle historie om aben, der kastede med dartpile og på den måde var bedre end aktieanalytikerne til at udvælge de rigtige aktier.

Der ingen tvivl om, at aktieinvesteringer altid har været en lidt svær kunst. Specielt hvis man går efter enkeltaktier. Det gør det meget mere spændende at udvælge de rigtige papirer og lave investeringen, men risikoen er naturligt nok også større.

Den gamle hovedregel er svær at komme udenom. Jo større gevinst, man gerne vil have, desto større risiko, må man også tage.

Det svarer til gengæld ikke på, om netop nu er det rigtige tidspunkt at investere i aktier. Springer man på en positiv bølge, der fortsætter op. Eller lurer der nogle store farer i horisonten.

Problemet de senere år synes at være, at aktiehandlernes hysteri er vokset. Når først kurserne går ned, går det stærkt, og alle sælger nu. Når det til gengæld går op, er alle med på den vogn. Med et teoretisk begreb kaldes det »overshooting«. Som privat investor er det svært at forholde sig til de voldsomme udsving og alle eksperternes udsagn om fremtiden. Det bedste, man kan gøre, er ofte at lukke ørerne og ikke købe og sælge, når alle andre gør det.

Du skal finde nogle aktier, man tror på, og som har en god historik i nogle brancher, man tror på. Se på virksomhedernes nøgletal. Har de været gode til at tjene penge gennem mange år med en stigende aktiekurs, vil det samme nok også ske fremover. Og det er nøgleordet for private. Aktieinvesteringer skal ske med den lange horisont.