Aktier: Genmab og Mærsk stråler i positivt marked

Genmab er spydspids i et positivt aktiemarked fredag middag, hvor A.P. Møller-Mærsk og et flertal af de øvrige aktier i C20 Cap-indekset ligger højere.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto:

Alt i mens kan investorerne se frem til den månedlige jobrapport fra USA, som bliver anset for at være et af de vigtigste nøgletal overhovedet.

Fredag ved 11.45-tiden ligger C20 Cap-indekset 0,6 pct. højere i 1067,33 efter fremgang i 15 af indeksets 20 aktier. I ugens løb er indekset dog faldet fra niveauet 1071,47.

- Modsat de sidste dage er det forholdsvist lysegrønt, når vi ser ned over Europa og også på det danske marked. Det startede egentlig ude i Asien, hvor de japanske indeks performede ganske fornuftigt, siger aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje til Ritzau Finans.

Forklaringen skal ifølge aktiestrategen findes i torsdagens meldinger fra Den Europæiske Centralbank (ECB), som ikke havde meget nyt at fortælle, men med retorikken ikke desto mindre var med til at styrke euro i forhold til dollar, mens yen er blevet svækket i forhold til dollar.

- Det har været understøttende for de japanske aktier, at yen er gået igennem 115 over for dollar. Så der har egentlig været en positiv stemning fra morgenstunden i Asien, som så også forplantede sig til udviklingen i Europa her til morgen, siger Otto Friedrichsen.

- Der er selvfølgelig meget stor fokus på arbejdsmarkedsrapporten fra USA i eftermiddag og specielt på løninflationen og udviklingen på arbejdsmarkedet, tilføjer han.

Arbejdsmarkedsrapporten ventes at vise en jobskabelse i februar på 200.000 og dermed bekræfte billedet af et meget stærkt arbejdsmarked i USA. På baggrund af den makroøkonomiske udvikling i USA sætter finansmarkedet en næsten 100 pct. sandsynlighed for, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, i næste uge hæver renten.

På børserne i Europa er der fredag generelt positiv opmærksomhed om banksektoren, efter at udmeldingerne fra ECB torsdag har været med til at løfte obligationsrenterne.

- Vi så en stigende rente i Europa torsdag og har også set en generelt stigende rente i USA - så pilen har været opad på renteniveauet, og det er også det, der har været med til at trække den cykliske sektor, som finans er, op.

- Det er på mange måder positivt for bankerne, at du har en rente, som specielt på den lange ende har været stigende. Der er stadig lang vej til tidligere niveauer, men retningen er rigtig, og det er anført af USA, siger Otto Friedrichsen.

I Stoxx Europa 600-indekset stiger bankerne som gruppe 1 pct. Blandt de danske banker stiger Jyske Bank 0,7 pct. til 374,40 kr., og Nordea ligger 0,7 pct. højere i 84,95 kr., mens Danske Bank ligger uændret i 241,80 kr.

I toppen af C20 ligger imidlertid Genmab med en stigning på 2 pct. til 1394 kr., uden at der er nyt fremme om selskabet.

Mærsk klarer sig også godt med en stigning til selskabets B-aktie på 1,5 pct. til 11.820 kr., til trods for at de ugentlige tal for fragtrateudviklingen viste et nyt fald.

Blandt de få faldende aktier i C20 ligger Nets med et fald på 1,3 pct. til 110,30 kr., og der er dermed ikke langt ned til bundrekorden - målt på slutniveau - på 110 kr., der blev nået tidligere på ugen.

POSITIVT REGNSKAB FRA SCHOUW

Fredag morgen kom der regnskab fra industriselskabet Schouw & Co., der ejer en stribe virksomheder med fiskefoderproducenten Biomar som den klart største.

Selskabet kom ud af fjerde kvartal med en stor fremgang i indtjeningen, da driftsoverskuddet (EBIT) steg til 315 mio. kr. fra 259 mio. kr. For 2017 venter selskabet et EBIT-overskud på 940-1060 mio. kr. mod 1038 mio. kr. sidste år.

Aktionærerne kan se frem til en stigning i udbyttet på 20 pct. til 12 kr. per aktie. Schouw-aktien ligger fredag middag 3,1 pct. højere i 590,50 kr.

Der er også kommet godt nyt fra Bavarian Nordic, som har indgået en aftale om fri levering af Roches kræftmiddel Tecentriq til et fase 2-studie, hvor Bavarian vil kombinere medicinen med sin egen lægemiddelkandidat CV301.

Studiet vil blive gennemført i patienter med fremskreden metastatisk blærekræft, hvis sygdom fortsat forværres trods behandling med kemoterapi.

- I tråd med vores strategi om at udvide CV301's potentiale er vi særdeles tilfredse med at indgå denne aftale med Roche, siger Bavarians administrerende direktør, Paul Chaplin, i meddelelsen.

Bavarians aktie stiger med 4,9 pct. til 308 kr., efter at den før meddelelsen blev handlet i kurs 300 kr.

Sikringskoncernen G4S har været under lup hos en stribe finanshuse efter onsdagens regnskab, som var stærkere end ventet. Det har givet anledning til hævede kursmål hos analytikerne over en bred kam. Aktien stiger fredag 2 pct. til 24,91 kr., og den er siden onsdagens regnskab steget fra niveauet 22,99 kr.

I en anden sektor er der kommet medvind til FC Københavns moderselskab, Parken Sport & Entertainment. Fodboldklubben spillede sig torsdag et skridt nærmere videre avancement i Europa League med en sejr på 2-1 over hollandske Ajax Amsterdam i den første af to kampe i ottendedelsfinalen. Fodboldaktien stiger 0,7 pct. til 77 kr.

/ritzau/FINANS