Aktier: Fredagens rekorder holdt ikke mandag

Der var igen begejstring på Wall Street fredag, hvor de amerikanske investorer gik på weekend med rekorder i de tre store aktieindeks for anden dag i træk trods en kraftigt skuffende arbejdsmarkedsrapport.

Mandag holdt de nye højder dog ikke længere vand, og såvel S&P 500 som Dow Jones og Nasdaq viste en vigende tendens efter kursfald i blandt andet Apple.

S&P 500-indekset sluttede mandag med et minus på godt 0,1 pct. i 2436,10. Det tunge Dow Jones-indeks faldt 0,1 pct. og lukkede i 21.184,04, og Nasdaq-indekset droppede knap 0,2 pct. til indeksværdien 6295,68.

Tirsdag morgen er der kursfald i Tokyo, mens de øvrige asiatiske markeder ligger blandet. De amerikanske futures handles samtidig med fald på lige under 0,1 pct.

Mandagens mange økonomiske data var generelt skuffende. De amerikanske indkøbschefers syn på servicesektoren, PMI, landede på 53,6 i maj mod de ventede 54,0, og undersøgelsen over indkøbschefernes aktivitet fra ISM viste 56,9 i maj mod forventet 57,1.

Fabriksordrerne faldt som ventet 0,2 pct. i april, mens ordreindgangen af varige forbrugsgoder droppede 0,8 pct. på månedsbasis i april, hvor økonomerne havde forudset et fald på 0,6 pct.

Renset for transportsektoren lå ordreindgangen 0,5 pct. lavere i april end i marts. Her var ventet et fald i april på 0,2 pct.

På trods af de uldne økonomiske data er det fortsat en klippefast tro på, at Federal Reserve vil hæve renten på næste uges møde i det pengepolitiske udvalg. Ifølge Reuters peger data på 93,6 pct. sandsynlighed for en stigning på 0,25 pct.point.

Alligevel handles den amerikanske tiårige T-bondrente tæt på det laveste niveau i syv måneder, hvilket får investorerne til at tro på en stigning på kort sigt og dermed at se på hvilke sektorer, der kan få fordel af højere renter.

- Når investorerne begynder at bundfiske efter de tiårige renter, satser de på finanspapirerne, siger chef-porteføljestrateg Brian Jacobsen fra Wells Fargo Funds Management i Wisconsin til Reuters.

KUN FÅ STIGNINGER

Det var da også finanspapirerne, der var blandt de får positive segmenter i mandagens handel. Sektoren steg knap 0,1 pct. kun energiaktierne, der steg omkring dobbelt så meget og dermed kunne bogføre et plus på knap 0,2 pct.

Stigende oliepriser på baggrund af den uro, der er opstået, efter at Saudi-Arabien og andre stater i Mellemøsten har afbrudt forbindelserne til Qatar på grund af påståede støtte til ekstremistiske islamister, trak sektoren op.

Dagens tabere var forsyningsselskaberne med et minus på 0,5 pct., mens industrisektoren faldt 0,4 pct. og sundhedssektoren, der droppede 0,3 pct.

Blandt dagens tabere var også Apple, der løftede sløret for nye produkter og tjenester på den årlige udviklerkonference. Men tidligere tiders præsentationsjubel på børsen er glemt, og i stedet blev konferencen krydret med en salgsanbefaling fra finanshuset Pacific Crest. Apple faldt 1,1 pct.

Derimod var der bud efter Alphabets A-aktier, der krydsede 1000 dollar for første gang og var blandt de bedst præsterende papirer i S&P og Nasdaq. Alphabet steg 0,8 pct.

/ritzau/FINANS