Aktier: Forsat bekymrende temaer i Europa efter fransk valg

Det franske valg er overstået, og markederne kan drage et lettelsens suk, men der ligger flere store temaer og venter forude.

Arkivfoto. Det franske valg er overstået, og markederne kan drage et lettelsens suk, men der ligger flere store temaer og venter forude.  Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND

Det vurderer investeringsstrateg i Industriens Pension Morten Kongshaug.

Med den politiske usikkerhed i Frankrig ude af verden på den korte bane, er det sandsynligvis snart tid til, at ECB begynder at pege på en gradvis udfasning af den ekstraordinære lempelige pengepolitik med enorme opkøb af obligationer, vurderer han blandt andet.

Han mener, at udsigten til en pengepolitisk normalisering blandt andet vil betyde et løft til finansaktierne i forhold til resten af det europæiske aktiemarked.

Samtidig vil det sætte Italien under fornyet pres, både når det gælder renteniveauet og aktiemarkedet, fordi den italienske statsgæld med opkøbene får kunstigt åndedræt, og endelig er en stigning i de meget lave tyske renter rykket tættere på.

»Finansmarkederne vil fokusere meget på holdbarheden af det aktuelle europæiske opsving,« konstaterer Morten Kongshaug og ser opsvinget mere som et »indhentet efterslæb« i forhold til USA end som et egentligt vækstboom i Europa.

Han peger på pæne takter i bruttonationalproduktet (BNP) i Europa, ligesom indtjeningsvæksten i selskaberne også ser stærk ud og for første gang siden før finanskrisen kan nå over niveauet fra USA.

»Det store spørgsmål er dog, om det holder ind i andet halvår. Her er arbejdsmarkedet rigtig vigtigt. Seneste data peger forsat på svag løninflation, der sandsynligvis holder forbrugsvæksten relativt svag,« påpeger Morten Kongshaug.

MULIG URO FRA FRANKRIG

Frankrig kan heller ikke siges, at være »out of the woods« endnu trods et EU-gunstigt udfald af præsidentvalget.

Landet har således endnu et væsentligt valg at se frem mod. Det franske parlamentsvalg finder sted den 11. og 18 juni.

»Her venter mange med spænding på, om Macrons social-liberale parti, En Marche, får en godt valg,« siger investeringsstrategen.

Han vurderer, at Macrons regering sandsynligvis bliver afhængig af de gamle etablerede partier, socialister og republikanere, for at regere landet.

H»er ligger der både muligheder og risici for regeringens funktionsdygtighed. Selv om finansmarkederne nok er færdige med at reagere lige så direkte på fransk politik efter weekendens valg, så kan en succesfuld fransk reformpolitik under Macron føre til ny europæisk optimisme,« skønner han.

Han pointerer dog, at eurozonens strukturelle problemer modsat kan tydeliggøres, hvis ikke det lykkes Macron at føre Frankrig ind på en ny vej.