En ny dag truer på aktiemarkederne efter fransk valg

Katastrofen blev undgået i Frankrig, men aktiemarkederne slår alligevel bak mandag morgen. Nyt knas truer.

Emmanuel Macron vandt det franske valg, men det betyder blot, at nye problemer truer finansmarkederne. Reuters/Christian Hartmann
Læs mere
Fold sammen

Marine Le Pens euroskeptiske linje tabte søndagens valg i Frankrig, og finansmarkederne kan dermed ånde lettet op: Udsigten til en fransk udgave af briternes adieu til EU er væk.

Alligevel falder de toneangivende aktieindeks mandag morgen.

I Danmark dykker C20 Cap med en lille halv procent, og farven er rød i London og Frankfurt også. Med et veloverstået fransk valg kan investorerne nemlig se frem mod nye farer.

»Det var i høj grad ventet, at Marine Le Pen ikke ville vinde, men den mere eurovenlige Macron.«

»Så der er ikke den store reaktion på aktiemarkedet. Og med det franske valg bag os er der nye udfordringer. Italien skal snart til valg, og det kunne godt falde ud til euroskeptikerne,« siger cheføkonom hos Danske Bank Las Olsen.

Det italienske valg er også fokus hos Sydbank oven på det franske valg.

»Italien lider på mange måder af endnu større økonomiske problemer end Frankrig med kronisk lavvækst, høj arbejdsløshed og en enorm offentlig gæld.«

»Samtidig er Italien så stor en økonomi, at det vil skabe et jordskælv på finansmarkederne i hele Europa, hvis Italien forlader EU og/eller euroen præcis som frygten har været i forhold til Frankrig,« skriver cheføkonom Jacob Graven i en kommentar.

Derudover kan Kinas enorme gældsbyrde true økonomien, Grækenlands økonomi er stadig langt fra sund og rask og Storbritanniens farvel til EU skal falde på plads.

Det sagt, så står det bedre til i Europa end under gældskrisen, hvor væksten var lav, finanspolitikken stram som en skruetvinge og euroen på kanten af kollaps.

»Økonomien har det meget, meget bedre end under krisen. Vi har et opsving i Europa.«

»Så på den måde går det faktisk fint. Men der er bare en lang række uafklarede problemer stadigvæk,« siger Las Olsen.