Aktier: ECB-chef sendte markederne dybere ned

De europæiske aktier tog torsdag yderligere dyk i en handel, der først og fremmest var præget af et møde i Den Europæiske Centralbank og særligt et efterfølgende pressemøde med centralbankchef Mario Draghi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det britiske FTSE 100-indeks faldt 1,7 pct., det franske CAC 40-indeks 2,8 pct., mens de tyske DAX-aktier røg ned med 2,0 pct. Tidligere på dagen var faldende noget mere begrænsede.

Det paneuropæiske Stoxx 600-indeks endte 2,6 pct. lavere i 332,64.

Det var især Mario Draghis udtalelse om, at vækstudsigterne formentlig snarere vil byde på negative overraskelser frem for positive overraskelser, der blev bidt mærke i hos investorer, der i forvejen har rigeligt at være bekymrede for. Eksempelvis geopolitisk uro, hvor demonstrationer i Hongkong er seneste tilføjelse til rækken af fokusområder, som også tæller Ukraine og Mellemøsten.

Centralbankchefen fortalte også, at ECB i denne måned vil gå i gang med sit opkøbsprogram. Til gengæld blev der ikke pillet ved rentesatserne. Ved sidste måneds møde blev både bankens ind- og udlånsrente til gengæld nedsat med 10 basispoint til henholdsvis minus 0,20 procent og plus 0,05 procent.

I løbet af eftermiddagen kom der også tal fra USA for blandt andet antallet af nye ledige. De viste, at 287.000 amerikanere stillede sig op i arbejdsløshedskøen for første gang i sidste uge. Det var dermed færre nytilmeldte ledige end ventet. Ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News var der blandt økonomerne ventet 297.000 nye ledige.

Antallet af fortsatte ledige faldt til 2,398 mio. mod estimeret 2,425 mio. og 2,443 mio. ugen tidligere.

På virksomhedsfronten i Europa var der i Tyskland fokus på to af de nye virksomheder på børsen i Frankfurt. Rocket Internet, der investerer i udvikling af internetrelaterede virksomheder, havde torsdag sin første dag som børsnoteret selskab, og aktien lagde skidt fra land.

På den tyske børs i Frankfurt faldt Rocket Internet-aktien med 10,6 pct. til 38,00 euro fra startniveauet på 42,5 euro, skriver Bloomberg News.

Det tyske selskab har tidligere fortalt, at det har en mission om at være den største internetplatform uden for USA og Kina.

Det er ikke kun Rocket Internet, der var børsklassens nye dreng i Tyskland. Onsdag blev onlinebutikken Zalando noteret på børsen, og den begyndte onsdagen med at stige 14 pct. for herefter at ende dagen med et plus på 0,5 pct.

Zalando-aktien faldt torsdag 12,7 pct. til 18,86 euro.

/ritzau/FINANS

 

Rikke Marie Dahl +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk