Aktier: Carlsberg, Tryg og Genmab sikrer plus i C20

Pæn fremgang til Carlsberg, Tryg og Genmab var med til at give plus på det danske aktiemarked torsdag.

Foto: DAVID LOH

Investorerne havde stor appetit på aktier med udsigt til afdæmpede pengepolitiske stramninger i USA i den kommende periode.

Sent onsdag blev referatet fra seneste rentemøde i den amerikanske centralbank offentliggjort, og det peger i retning af, at banken kun ganske langsomt vil hæve renterne tilbage fra det nuværende niveau omkring nul.

Reaktionen blev stigende aktier i USA onsdag og Europa torsdag, og herhjemme steg C20 Cap-indekset 0,6 pct. til 1029,63.

- Vi kan takke den amerikanske centralbank for den gode stemning. Vi har fået mere vished for, at der snart kommer en renteforhøjelse, men samtidig - og endnu mere vigtigt - så kommer stramningerne af pengepolitikken kun gradvist, siger Michael Borre, der er aktierådgiver i Nordea.

- Risikoen for pludselige forhøjelser - og dermed en negativ reaktion på aktiemarkedet - er blevet mindre, siger han.

Blandt selskaberne var der stor fremgang til Carlsberg. Ifølge Danske Bank var aktien trukket op af rygter om, at selskabet muligvis kan se frem mod mere lempelige forretningsvilkår i Rusland. Aktien steg 1,9 pct. til 608,50 kr.

- Der går rygter om, at man vil lempe sanktionerne på det russiske marked. Og det er forklaringen på, at Carlsberg outperformer markedet i dag, siger Mads Zink, chefhandler i Danske Bank.

Carlsberg havde i toppen af C20 selskab af forsikringskoncernen Tryg, der uden de store nyheder steg med 2 pct. til 132,70 kr.

Fremgang var der også til biotekkoncernen Genmab, der endnu en gang steg til vejrs efter mandagens godkendelse af kræftmidlet Daratumumab i USA. Aktien steg 1,6 pct. til 840 kr., hvilket gav ny lukkerekord.

Rekord var der også til William Demant. Det tyske finanshus Berenberg hævede kursmålet til 740 kr. fra 650 kr. WDH-aktien steg 0,3 pct. til 641,50 kr.

Torsdag var fokus også samlet omkring Novo Nordisk. Medicinalselskabet afholdte kapitalmarkedsdag, hvor investorer, analytikere og journalister var budt inden for.

Aktien lå i løbet af formiddagen oppe med over 2 pct., men faldt siden tilbage og lukkede i 379,20 kr. efter en fremgang på 0,2 pct.

Ifølge Michael Borre fra Nordea kunne man se et klart salgsmønster, efter at Novo-ledelsen havde nævnt, at det bliver sværere at hæve medicinpriserne i USA.

- Da den melding kom, blev aktien solgt fra. Man skal dog lige gøre sig klart, at der ikke er noget nyt i det, men vi så en klar reaktion, siger Michael Borre.

I bunden af indekset endte transport- og logistikkoncernen DSV. Selskabet solgte aktier for 5 mia. kr., der skal være med til at finansiere opkøbet af den amerikanske konkurrent UTI Worldwide. Aktien dykkede 1,7 pct. til 277,10 kr.

Uden for C20 var der fokus omkring en række regnskaber. Rederiet DFDS kunne i tredje kvartal fremlægge et rekordresultat på 572 mio. kr., hvilket var en fremgang på over 200 mio. kr. i forhold til samme periode året før.

Samtidig opjusterede rederiet forventningerne til årets driftsoverskud med 200 mio. kr. og regner nu med et plus på 2000-2100 mio. kr. for hele året. Aktien steg 5,5 pct. til 260 kr.

- Det var et brag af et regnskab, og de buldrer af sted. DFDS opjusterer mere end forventet, og de nye forventninger ligger på linje med analytikernes forventninger for næste år, så der er et meget stærkt 2016 i vente.

- En stigning på omkring 5 pct. er i mine øjne en underreaktion, siger Michael Borre.

Der var også regnskab fra materialistkæden Matas, men her var reaktionen mere afdæmpet. Matas' salg var hæmmet af, at de danske forbrugere holder igen med at købe cremer og parfumer.

Matas holdt fast i de forventninger, selskabet nedjusterede til for godt halvanden måned siden, men fandt til gengæld penge til et aktietilbagekøbsprogram på 125 mio. kr. Investorerne sendte aktien ned med et kursfald på 1,2 pct. til 124 kr.

Flytteserviceforretningen Santa Fe - der tidligere gik under navnet ØK - kunne vise fremgang på såvel omsætning, drift som bundlinje i tredje kvartal. Aktien faldt alligevel 2,8 pct. til 52,50 kr.

/ritzau/FINANS