Aktiemarkedet fortsat i hopla efter afblæsning af handelskrig mellem USA og Mexico

Aktiemarkedet fejrer, at Trump har afblæst handelskrigen med Mexico, og at der derfor ikke kommer straftold på en række vigtige mexicanske varer. Men handelskonflikten mellem Washington og Beijing lurer stadig, og nu har Trump truet Kinas præsident med højere toldsatser, hvis de to ikke mødes til G20-topmødet i Japan.

Avocadoer fra Mexico er blandt varer, der nu undgår at bliver ramt at Trumps straftold. Foto: Anna-Rose Gassot/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen,

Og velkommen tilbage efter en lang pinseweekend, hvor stemningen på finansmarkederne er lysere end det danske sommervejr.

Mens vi holdt fri mandag fortsatte de globale aktiemarkeder opad, og det amerikanske Dow Jones Industrial Average-indeks formåede at stige for sjette dag i træk – den længste periode med gevinster siden maj sidste år. Den positive stemning er fortsat tirsdag, hvor aktier i Asien og futures i både USA og Europa er i plus.

Optimismen kommer, efter den amerikanske præsident Donald Trump nu har droppet at indføre straftold på mexicanske varer, hvilket finansmarkederne havde frygtet, kunne sende chokbølger gennem økonomien i begge lande og potentielt lede til en recession. Trump havde truet med ramme handlen mellem de to lande, hvis ikke Mexico fik styr på den illegale immigration over grænsen. Sent i fredags tweetede præsidenten, at der nu var indgået en aftale om få styr på immigranterne, og at planerne om straftold blev rullet tilbage.

Med en handelskrig mellem USA og Mexico afværget for nuværende kan investorerne igen fokusere på konflikten mellem Washington og Beijing, der har domineret stemningen på finansmarkedet siden starten af maj. Trump har truet med at hæve tolden på kinesiske varer, hvis ikke Kinas præsident Xi Jinping dukker op til G20-topmødet i Japan 28-29. juni for at diskutere en handelsaftale. Selvom Kina normalt ikke lader sig kue af den slags trusler, har udmeldingen skabt håb om, at de to stormagter kan blive enige om en aftale, der igen lader handlen flyde gnidningsfrit.

Den seneste optrapning af handelskrigen har imidlertid skabt så meget økonomisk usikkerhed, at den amerikanske centralbank forventes at sænke renterne senere på året. For bare et halvt år siden forventede markedet ellers, at renterne ville stige i 2019, men nu peger alle signaler på, at renten i stedet bliver sænket i juli eller september. Lave renter er normalt godt for aktiemarkedet, så børser verden over har fejret de seneste indikationer om en blødere centralbank.

Balladen mellem USA og Kina har også fået Danske Bank til at nedjustere sin prognose for global vækst i 2019 til 3,2 pct. fra 3,6 pct.

På nøgletalsfronten i Danmark er der tirsdag morgen kommet friske inflationstal for maj. Forbrugerpriserne steg i sidste måned 0,7 pct., hvilket er lavere end analytikernes forventninger på 1 pct.

Virksomheder i fokus

  • SAS kommer med trafiktal for maj
  • Novo Nordisk - Barclays har hævet kursmålet til 325 kroner fra 275 kroner og ændret anbefalingen til »ligevægt« fra »undervægt«. I fredags lukkede aktien i en kurs på 323,75 kroner.
  • Mærsk Drilling - Morgan Stanley har løftet sin anbefaling til »overvægt« fra »ligevægt«. Mærsk Drilling går på børsen under navnet The Drilling Company of 1972.

Markederne lige nu - Kl. 8:30

Asien
Hong Kongs Hang Seng: +0,9 pct.
Kinas Shanghai Composite: +2,5 pct.
Japans Nikkei 225: +0,3 pct.
Sydkoreas Kospi: +0,6 pct.

Europa (futures)
Euro Stoxx 50: +0,4 pct.
Tysklands DAX 30: +0,4 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,2 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,3 pct.
Nasdaq: +0,4 pct.
Dow Jones Industrial Average: +0,3 pct.

Råvarer:
Olie (Brent): 0,6 pct. til 62,66 dollar
Guld: +0,1 pct. til 1.330,15 dollar

Valuta:
1 dollar koster: 6,60 kroner
1 pund koster: 8,37 kroner