Novo, Ambu og Genmab medvirker til positivt C25

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Med et pænt bidrag fra Novo Nordisk stiger det danske eliteindeks, C25, tirsdag middag 1,3 pct. til indeks 1126,85.

Derved klarer eliteaktierne herhjemme sig samlet set lidt bedre end kollegerne rundt om på flere af børserne i Europa, hvor der eksempelvis i London og Paris ses indeksstigninger på 0,4 til 0,6 pct., mens det ledende indeks i Frankfurt ligger tæt opad det danske med et plus på 1,2 pct.

»Vi har nok haft lidt til gode, fordi vi har haft en lukkedag, mens resten af markedet kørte videre,« siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank, med henvisning til pinsedag og den tilhørende lukkedag på fondsbørsen i Danmark.

Til at forklare den underliggende positive stemning peger Martin Munk på, at USA og Mexico fredag har indgået en aftale, som skal bekæmpe illegal immigration fra Centralamerika, hvorfor USA ikke indfører told på mexicanske varer.

Derudover nævner han, at der er i markedet kommet en styrket tro på, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, ser ud til at være blevet mere villig til at reagere på svagere nøgletal med rentenedsættelser.

»Inden for den seneste tid er der kommet en anden ordlyd fra centralbanken, som kan indikere, at man er villig til at reagere på svagere nøgletal med stimulans via rentenedsættelser,« siger Martin Munk.

Dårlige data fra NOVO-rival

Vendes blikket tilbage mod C25-indekset, stiger Novo-aktien med 4,9 pct. til 339,65 kr. Stigningen sker samtidig med den årlige diabeteskonference i USA, hvor det amerikanske medicinalselskab Eli Lilly, der konkurrerer med Novo, har præsenteret data for sine midler Tirzepatid og Trulicity.

Dataene ser imidlertid ikke skræmmende ud, når de bliver målt op mod det, Novo har præsenteret med de sammenlignelige produkter Victoza og Ozempic, og det kan forklare dagens kursstigning til det danske selskab, fortæller Martin Munk.

Med til at løfte Novo-aktien er formentlig også en hævet anbefaling fra Barclays, der nu anbefaler »ligevægt« mod før »undervægt« for aktien, som desuden fået skruet kursmålet op til 325 kr. fra 275 kr. ifølge data fra Bloomberg News.

Med i toppen af C25-indekset ligger også Ambu med en stigning på 6,2 pct. til 106,50 kr. Ifølge Jyske Banks senioraktierådgiver kan stigningen skyldes, at aktien har været presset i et stykke tid, siden medicoselskabet skiftede topchef, og at investorerne bruger dagen på at samle op i aktien i et i forvejen generelt positivt marked.

Genmab udvider samarbejde

Genmab-aktien ligger med i toppen af eliteindekset med et plus på 3,7 pct. til 1219 kr., efter at biotekselskabet har udvidet sin partneraftale med Janssen og skal samarbejde om at udvikle en ny generation af et CD38-antistof, Hexabody-CD38.

Aftalen bygger på de seneste års parløb, Genmab har haft med Janssen om det storsælgende kræftmiddel, Darzalex, der også tilhører klassen af CD38-antistoffer.

Udenfor eliteindekset har Maersk Drilling, der på børsen går under navnet The Drilling Company of 1972, fået løftet sin anbefaling af Morgan Stanley til »overvægt« mod tidligere »ligevægt«, fremgår det af data fra Bloomberg News.

Aktien, som i øvrigt overtager Sydbank-aktiens plads i C25-indekset fra den 24. juni, stiger med 3 pct. til 446,80 kr.

/ritzau/FINANS