Trump vil mødes med Kinas præsident – og det kan koste milliarder, hvis han ikke møder op

USAs præsident Donald Trump truer med at lægge straftold på kinesiske varer med en samlet værdi på 300 mia. dollar, hvis Kinas præsident Xi Jinping ikke vil mødes med ham i slutningen af måneden.

Hvis Kinas præsident, Xi Jinping, ikke vil mødes med den amerikanske præsident, Donald Trump, under det kommende G20-møde i Japan, vil USA lægge told på flere kinesiske varer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Damir Sagolj/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan blive en dyr afffære, hvis Kinas præsident Xi Jinping ikke dukker op til et møde med sin amerikanske præsidentkollega i slutningen af måneden.

Det har Donald Trump nu gjort klart.

Mandag fortalte Trump til mediet CNBC, at han ikke vil tøve med at lægge told på kinesiske varer med en samlet værdi af 300 mia. dollar, hvis Xi Jinping ikke vil mødes med Trump under det forestående G20-møde i den japanske by Osaka.

Den hårde udmelding fra Trump skyldes, at den kinesiske regering endnu ikke er kommet med en officiel bekræftelse på, at Xi Jinping vil mødes med den amerikanske præsident på topmødet, der afholdes 28.-29. juni.

Efter flere måneder med frugtesløse forhandlinger mellem de to stormagter valgte USA i maj at hæve toldsatsen fra ti til 25 pct. på en række varer produceret i Kina, så kinesiske varer med en samlet værdi på 250 mia. dollar nu er pålagt amerikansk straftold på 25 pct.

Siden da er retorikken fra begge sider blev skærpet, og regeringen i Beijing har svaret igen ved at hæve toldsatsen på en række amerikanske varer fra 1. juni. Og selv om Beijing har meldt sig klar til at forsætte forhandlingerne med USA, har regeringen også gjort det klart, at der sagtens kan komme flere tiltag fra kinesisk side.

Handelskonflikt dæmper væksten

Forud for det store G20-møde mellem verdens mægtigste statsledere senere på måneden mødtes finansministre og centralbankchefer fra de 19 lande og EU, der er medlem af G20, allerede i denne weekend.

Selv om der var flere andre punkter på programmet, fyldte debatten om USAs handelspolitik en hel del, og ifølge Bloomberg udtrykte den kinesiske finansminister Liu Kun bekymring over den stigende protektionisme, der kommer til udtryk gennem handelskrige.

Bekymringen over, at øget protektionisme og langstrakte handelskrige vil lægge en dæmper på verdensøkonomien, deles af flere økonomer. I maj var det blandt andet Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD), som udtrykte bekymring over de handelspolitiske spændinger, der især er mellem USA og Kina. OECD vurderer, at handelskonflikten allerede har lagt en dæmper på verdensøkonomien, der ventes at vokse med 3,2 pct. i indeværende år. Hvis det estimat holder stik, vil det være laveste vækst i verdensøkonomien siden 2016. Men hvis handelskonflikten mellem verdens to største lande eskalerer yderligere, kan det skære op til 0,6 procentpoint af den globale vækst i løbet af to-tre år, vurderer OECD.

Mange drog derfor et lettelsens suk fredag, efter at USA droppede at forhøje tolden på varer fra Mexico, der ellers var godt på vej til at blive den nye front i Trumps handelskrig. Trump havde nemlig bebudet, at han fra mandag i denne uge ville lægge en straftold på fem pct. på mexicanske varer, hvis Mexico ikke gjorde mere for at forhindre illegal immigration til USA. Men fredag blev den trussel så – foreløbigt – afmonteret, da Mexico skrev under på en række forpligtelser, der skal holde migrantstrømmene væk fra USAs grænser.

Store del af aftalens forpligtelser er dog nogle, som Mexico allerede gik med til for flere måneder siden, har flere embedsmænd tæt på forhandlingerne forklaret til The New York Times.

EU er måske næste front

Ikke desto mindre kan kampen med Mexico have givet Trump blod på tanden, og det kan ramme EU næste gang.

Det mener blandt andre Philip Christian Ulrich, der er historiker og udenrigsredaktør på netmediet Kongressen, der følger amerikansk politik.

»Trump har fundet en skabelon, der virker i hans optik. Han har fået Mexico til at gøre, hvad han vil i forhold til immigration. Han har sin handelskrig mod Kina, som han synes, kører ganske glimrende også ved hjælp af trusler og toldsatser,« siger Philip Christian Ulrich til Ritzau.

Donald Trump har ad flere omgange tordnet mod EUs store handelsoverskud over for USA og har blandt andet overvejet at lægge told på tyske biler, der krydser Atlanten. Også landbrugsprodukter er et af de områder, hvor USA føler sig uretfærdigt behandlet. Under mandagens interview med CNBC var det for eksempel vin fra Frankrig, der stod for skud.

»Frankrig kræver meget af os for vinen, men vi kræver kun lidt af dem. Det er ikke retfærdigt. Det kommer vi til at gøre noget ved,« sagde præsidenten.