Fredag præsenterede Trump stolt sin nye aftale – men Mexicos løfter er flere måneder gamle

Mexico har nu skrevet under på en række forpligtelser, der skal holde migrantstrømme væk fra USAs grænse. Til gengæld har Trump droppet truslerne om højere toldsatser.

Hvis ikke Mexico ville gøre mere for at stoppe de tusindvis af migranter, der hver måned dukker op ved grænsen til USA, ville Trump hæve toldsatserne på mexicanske varer. Nu har han fået en aftale på plads med Mexico. Men de fleste af aftalens dele har været på plads i månedsvis. Foto: Jim Watson/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I ni dage truede Trump med højere toldsatser, hvis ikke Mexico ville gøre mere for at stoppe migrantstrømmene mod USA. Så holdt han inde, da han fredag med en vis stolthed kunne præsentere en ny migrationsaftale med nabolandet.

»Alle er meget begejstrede for den nye aftale med Mexico,« skrev præsidenten stolt på Twitter.

Med den nye aftale undgik Mexico, at USA lagde ekstra told på fem procent på alle varer fra Mexico. Til gengæld havde Mexico med aftalen forpligtet sig til at gøre væsentligt mere for at stoppe de såkaldte migrantkaravaner mod USA.

Sådan blev det i hvert fald fremstillet. Men faktisk er de fleste af aftalens forpligtelser nogle, som Mexico allerede gik med til for flere måneder siden. Det har embedsfolk, som er tæt på forhandlingerne fra både Mexicos og USAs side af forhandlingsbordet forklaret til The New York Times.

Det gælder for eksempel Mexicos løfte om udstationering af soldater ved landets sydlige grænse, skriver The New York Times. Det gik Mexico faktisk allerede med til i marts, da USAs daværende minister for national sikkerhedspolitik, Kirstjen Nielsen, forhandlede med Mexicos indenrigsminister.

Et andet centralt element i aftalen er, at Mexico nu er gået med til at lade asylansøgere blive i Mexico, mens de venter på sagsbehandlingen i USA. Men det gik Mexico faktisk med til helt tilbage i december.

Til gengæld har Mexico afvist nogle af de amerikanske forhandleres nye forslag - såsom at sende guatemalanske asylansøgere tilbage til Mexico og asylansøgere fra El Salvador og Honduras tilbage til Guatemala.

New York Times og CNN igen hængt ud

På Twitter har Donald Trump svaret igen på The New York Times' historie. Han understregede, at selv om USA har forhandlet med Mexico om mange af disse forpligtelser tidligere, har det aldrig kunnet ladet sig gøre at få Mexico til at skrive under på det - før nu.

Han sagde i øvrigt, at mexicanerne har givet sig på endnu et punkt, men at han ikke kan fortælle om det endnu.

Derefter rettede han en anklagende finger mod The New York Times og CNN, som han kaldte for »fjender af befolkningen« for deres dækning af forhandlingerne. Det er ikke første gang, at Donald Trump har kaldt medierne sådan.

»Hvis præsident Obama havde lavet de aftaler, som jeg har lavet, både ved grænsen og for økonomien, ville de korrupte medier hædre dem som utrolige, og det ville øjeblikkeligt blive udråbt som en national helligdag. Med mig, på trods af vores rekordøkonomi og alt det, jeg har gjort - ingen anerkendelse!, skrev præsidenten lidt senere på Twitter.

Mexicos præsident, Andrés Manuel Lopéz Obrador, glædede sig lørdag også over den nye aftale med USA.

»Den satte os i en meget svær situation med disse toldsatser, fordi vi ville være nødt til at lægge de samme toldsatser på amerikanske produkter,« forklarede præsidenten ifølge The Guardian til et vælgermøde lørdag i Tijuana.

»Hvad kommer nu? At overholde vores forpligtelser: at forstærke vores sydlige grænse, anvende loven og respektere menneskerettighederne,« lød svaret på hans eget spørgsmål.

Fra flere demokrater har der lydt stærk kritik af Trumps metoder under forhandlingerne med Mexico. To dage efter, at den nye aftale blev underskrevet, lød det fra præsidentkandidaten Bernie Sanders, at han er »træt af en præsident, som konstant går i krig, verbal krig, mod vores allierede.«