Trump truer med told på fransk vin

Donald Trump oplyser, at han ønsker at gøre noget ved forskellen på fransk og amerikansk vins toldsatser. Ifølge norsk medie er toldsatserne dobbelt så høje fra USA til Frankrig end omvendt. Den amerikanske præsident kalder det »ikke rimeligt« og »kommer til at gøre noget ved det«.

Donald Trump har ifølge CNCB udtalt, at forskellen på tolden på franske vine og amerikanske vine ikke er retfærdig, og at det er noget, han vil ændre på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oliver Contreras/Ritzau Scanpix

Hvis Donald Trump igen vælger at svinge toldhammeren over Europa, kan fransk vin være et af de produkter, der står for skud.

Forskellen på toldsatserne mellem USA og Europa er nemlig »ikke rimelige«, siger den amerikanske præsident.

Ifølge det norske erhvervsmedie E24 har USAs præsident Donald Trump udtalt sig om skævheden mellem fransk og amerikansk vins toldsatser ved eksport på tværs af oceanet.

»Frankrig kræver meget af os for vinen, men vi kræver kun lidt af dem. Det er ikke retfærdigt. Det kommer vi til at gøre noget ved,« har præsidenten ifølge mediet sagt til CNBC.

Dermed oplever vi endnu et »stop« fra den amerikanske præsident over for omverdenen.

Forskel på toldsatserne

Toldsatserne på fransk vin til USA afhænger ifølge det norske medie af alkoholprocenten, ligesom satserne varierer fra produkt til produkt.

Toldsatserne på vin fra Europa til USA ligger mellem 5,3 og 12,7 amerikanske cent pr. flaske, og ved mousserende vin ligger den på 14,9 cent pr. flaske. Omvendt ligger toldsatserne på amerikansk vin til Europa mellem 11 og 29 cent pr. flaske.

Altså over det dobbelte.

Præsident Donald Trump på Twitter i november

»Problemet er, at Frankrig gør det meget svært for USA at sælge dets vine i Frankrig og tager høje toldsatser, hvorimod USA gør det nemt for franske vine og tager meget små toldsatser.«


Det norske medie skriver videre, at USA og Frankrig begge er afhængige af modpartens import af vin.

Frankrigs eksport af alkohol til USA steg i det forgangne år med 4,6 procent til en værdi af 3,6 mia. dollar.

Omvendt er Europa USAs største eksportmarked, når det gælder vin. Fra 2007 til 2018 blev salget af amerikansk vin tredoblet.

Gammel trussel

Størstedelen af 2018 og 2019 har i høj grad stået i handelskrigens tegn, og nu langer Donald Trump altså ud efter de franske vine – igen.

Ved en mindehøjtidelighed for 100-året for Første Verdenskrigs afslutning i november sidste år tweetede Donald Trump under den franske præsidents, Emmanuel Macrons, tale – her langede Trump ud efter blandt andet vinpriser.

»Frankrig laver strålende vine, men det gør USA også. Problemet er, at Frankrig gør det meget svært for USA at sælge dets vine i Frankrig og tager høje toldsatser, hvorimod USA gør det nemt for franske vine og tager meget små toldsatser,« skrev Trump dengang på Twitter.

Det er dog ikke sikkert, at Trumps slag mod fransk vin kommer til at betyde noget. Talspersoner for EU har oplyst, at landbrug ikke kommer til at være et emne under forhandlingerne om en kommende handelsaftale med USA.