Handelskrig presser danske virksomheder i USA

Den eskalerende handelskrig mellem USA og Kina presser danske virksomheder, der ellers er buldret afsted i USA de seneste år. Flere danske virksomheder bliver direkte ramt af USAs forhøjede toldsatser på varer produceret i Kina.

Havnen i Los Angeles. USA er det største eksportmarked for danske virksomheder udenfor Europa, men handelskrigen mellem USA og Kina efterlader en række spørgsmål om fremtiden for danske virksomheder på det amerikanske marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVORK DJANSEZIAN/Ritzau Scanpix

Mens den amerikanske præsident, Donald Trump, har optrappet handelskrigen med Kina, buldrer den amerikanske økonomi af sted.

Den situation skaber en række hovedbrud for danske virksomheder med salg i USA. For mens handelskrigen skaber en masse usikkerhed, gør den høje vækst og landets størrelse, at USA er svær at komme udenom, hvis man er en dansk virksomhed med vækstambitioner.

Alene sidste år steg den danske vareeksport til USA med ti pct. Det er blandt andet inden for medico, miljøløsninger og energiområdet, at danske virksomheder står særligt stærkt i USA, der er Danmarks største eksportmarked udenfor Europa.

»Det, vi producerer i Danmark, det er det, vi lidt populært kalder up scale-produkter, det er dyre varer, og det er præcis sådanne produkter, der efterspørges i USA,« siger underdirektør i Dansk Industri, Peter Thagesen.

En ny analyse udarbejdet af Dansk Industri, DI, og den danske ambassade i Washington viser desuden, at danske virksomheder er massivt til stede på det amerikanske marked.

Mere præcist viser analysen, at danske virksomheder skaber 123.000 amerikanske job. Heraf er omkring 75.000 ansat direkte i danske virksomheders amerikanske datterselskaber, mens DI og den danske ambassade i Washington anslår, at eksport og investeringer mere indirekte skaber 48.000 job i USA.

Dansk produktion i Kina

Men selv om mange danske virksomheder kan berette om stigende salg på det amerikanske marked, og USA – i hvert fald endnu – ikke har lagt told på import fra EU, er flere danske virksomheder allerede direkte påvirket af, at USA som bebudet fredag satte toldsatsen op på en række varer produceret i Kina.

USAs seneste træk betyder, at varer med en samlet værdi på 250 mia. dollar nu er pålagt straftold på 25 pct., og det rammer danske virksomheder med produktion i Kina, når de eksporterer til USA.

Den forhøjede straftold på varer produceret i Kina gør, at mange danske virksomheder lige nu overvejer, om de skal flytte deres produktion ud af Kina, forklarer Peter Thagesen.

Det er dog ikke sådan, at virksomheder med produktion i Kina nu ser det som den eneste løsning at flytte hele deres produktion til USA, sådan som Donald Trump måske håber. I stedet er flere danske virksomheder begyndt at orientere sig mod andre lande i Asien, forklarer Peter Thagesen og fremhæver blandt andet Vietnam som et interessant investeringsland.

»Der bliver du ikke pålagt straftold, og der er i øvrigt en lang række fordele ved at etablere sig i et land som Vietnam. Der er lavere lønniveau, og man bliver også tilbudt rigtig gode rammebetingelser som udenlandsk investor,« siger Peter Thagesen.

Venteposition

Chefkonsulent i Dansk Erhverv, Michael Bremerskov Jensen, fortæller også, at handelskrigen mellem USA og Kina har fået flere danske virksomheder til at overveje deres fremtid i Kina. For nu oplever han dog, at de fleste virksomheder har slået koldt vand i blodet og afventer, hvordan situationen udvikler sig.

»Jeg forstår godt de danske virksomheder, som jeg har talt med, der siger, at de lige nu holder sig i venteposition, inden de tager drastiske beslutninger om at finde nye leverandører eller lave en ny fabrik et andet sted,« siger Michael Bremerskov Jensen og fortæller, at man i Malaysia og Indonesien »vejrer morgenluft og fisker efter, om danske virksomheder kunne være interesseret i at lægge deres produktion i de to lande frem for Kina. For de er ikke ramt af amerikansk straftold – og bliver det ikke.«

Den eskalerende handelskrig mellem USA og Kina rejser også på ny spørgsmål om, hvordan USA vil agere over for EU. Tidligere har Donald Trump blandt andet overvejet at lægge told på den europæiske bilindustri, hvilket ikke blot vil give et nyrestød til den store tyske bilindustri, men også ramme underleverandører i Danmark.

»Jeg tror simpelthen ikke, at USA har mod på at tage en større konfrontation med Europa, før de har fået landet den konflikt, de har kørende med Kina,« siger Peter Thagesen.

»Umiddelbart tilsiger logikken, at man ikke vælger at føre en all out tofrontskrig med både EU og Kina, men jeg synes ikke, at der er så meget logik i det, Trump foretager sig. Det er meget, meget svært at sige, hvad hans næste træk bliver,« siger Michael Bremerskov Jensen.

Imidlertid hæfter man sig både hos Dansk Industri og Dansk Erhverv ved, at den usikkerhed, som USAs handelspolitik har medført, alt andet lige lægger en dæmper på virksomhedernes investeringslyst og tempoet i global økonomi.