Aktiehandler til spotpris

Priserne for aktiehandel på nettet i form af kurtager er nu stort set ens hos børsmæglerne. Derfor bør private investorer se på andre forhold, når de vælger børsmægler, viser et pristjek.

Det er blevet billigt at handle med aktier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktiehandel til spotpris. Det er tilbuddet til de mange danske private investorer, der vil købe og sælge aktier på nettet.

De senere års kurtagekrig har høvlet priserne på aktiehandler ned på et niveau, hvor de stort set er ens hos de forskellige mæglere. De private investorer skal dog stadig se sig godt for, når de vælger børsmægler. Kurtagen fortæller ikke hele historien om, hvilken mægler der er bedst.

Det viser en gennemgang af priserne hos otte forskellige online børsmæglere, som Berlingske Nyhedsmagasin har lavet.

Eksemplerne er en person, der laver ti handler på en måned til en samlet omsætning på 30.000 kr. Og en person, der ligeledes laver ti handler på en måned, men til en samlet værdi af 250.000 kr.

Der er udelukkende tale om handler med danske aktier noteret på Københavns Fondsbørs. Handlerne foregår som børshandler via nettet, og det er handel uden rådgivning.

En gennemgang af mæglernes prislister hentet direkte på de enkelte mægleres hjemmesider viser, at kurtagerne varierer fra 190 kr. til 290 kr. i alt for den person, som handler mindst, mens kurtagerne ligger på fra 250 kr. til 290 kr. for den person, som handler mest.

Hos Danske Bank er prisen umiddelbart 290 kr., men banken tilbyder tre forskellige former for nethandler med forskellige priser og produkter.

“Der er sket meget de seneste år, når det gælder prisen på at handle med danske aktier. I dag ligger kurtagen blandt udbyderne af onlinehandel tæt på hinanden. Vi ser blandt investorerne en tydelig tendens til, at de i stigende grad vægter den samlede pakke tungere end prisen alene,” siger Christian Sand Kirk, der er Danske Banks chef for Wealth Management.

Alt det med småt

Langt de fleste private danske investorer handler ikke kun med danske aktier, men også med udenlandske. Og så er det pludselig nogle andre kurtager, der gælder. Samtidig skal der tages højde for, at der skal bruges en anden valuta til at lave investeringerne med. Det koster ekstra gebyrer.

Den mægler som ved første øjekast kunne se billigst ud, behøver ikke længere at være det. Derudover kan de private investorer se på gebyrer for at have et depot og gebyrer for at få tilsendt ændringer om meddelelser i enkelte aktier fra Værdipapircentralen.

“Selv om kurtagerne  på handel med danske aktier ligner hinanden meget, er der stadig en lang række omkostninger forbundet med at handle med aktier. Det skal de private investorer være opmærksomme på. Hos os har vi eksempelvis fravalgt, at de private skal have tilsendt meddelelser fra Værdipapircentralen. Det mener vi ikke, at de kan bruge til noget. På den måde sparer vores kunder et gebyr, “ siger landechef i Nordnet Bank Max Gandrup.

Hos Dansk Aktionærforening råder man de private investorer til at se børsmæglerne ud fra et meget bredt perspektiv.

Brugervenligheden afgørende: Dansk Aktionærforening kårede for nylig årets bedste børsmægler. Ud over kurtagen på handel med danske og med udenlandske aktier blev mæglerne målt på 12 andre forhold. Nordnet Bank kom ud som vinder.

“Prisen på aktiehandelen er stadig vigtig. Men kurtagerne er begyndt at ligne hinanden så meget, at andre ting er begyndt at spille ind, når vores medlemmer skal bedømme online børsmæglerne. Det drejer sig blandt andet om, hvor driftsvenlige og stabile de enkelte platforme er. Ligeledes er det vigtigt, hvor let det er at udføre en handel og hvor let er at få overblik over ens depot,” siger Dansk Aktionærforenings direktør, Charlotte Lindholm.