2014 tog fusen på Millionærklubbens eksperter

Millionærklubben på Radio 24 Syv er et af de mest lyttede programmer på radiokanalen. Men i år har begge programmets faste eksperter måttet se sig slået af markedet.

Tonen er som regel både munter og seriøs, når Radio 24 Syvs faste aktieeksperter Lars Persson (tv.) og Lau Svenssen er i skarp duel om, hvem der kan sikre det bedste afkast. 2014 gav sejren til Persson, da Svenssen tabte dyrebart terræn med en investering i OW Bunker. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Skal vi tage Rusland med det samme? Det er jo dér, der sker noget.«

Stemmen tilhører radiovært Pernille Enggaard og er velkendt for faste lyttere af Millionærklubben. De grønne tal på det digitale vægur viser, at klokken har passeret fem minutter over ni, og udsendelsen er i gang.

Vi befinder os i studie 3 hos Radio 24 Syv på Vesterbro i København. Et studie, der ikke er ret meget større end et busskur. Der er dog blevet plads til et bønneformet bord i midten af lokalet med fire skærme, lydmixer og høretelefoner til de medvirkende.

Programmets to faste eksperter, Lars Persson og Lau Svenssen, har taget opstilling ved siden af hinanden. Sidstnævnte er bevæbnet med en flere centimeter tyk notesblok, hvori han hver dag sirligt noterer kurser på obligationer, valuta og de vigtigste tyske aktier.

»Det er det strategiske overblik,« lyder det drillende fra Lars Persson, der er flankeret af sin PC og allerede godt i gang med at hente aktiegrafer fra dagens aktuelle selskaber op på sin skærm.

Lau Svenssen byder først ind på Rusland-temaet med sin bekymring over rublens hastige fald. Han tror ikke nødvendigvis, at den russiske centralbank kan standse faldet med sine hyppige renteforhøjelser.

»Når der er panik på drengen, så er renten ikke et særligt effektivt middel,« siger han og drager nogle paralleller til begyndelsen af 1990erne, hvor svenskerne forsøgte at forsvare deres valuta med en rente på helt op mod 500 procent – uden held.

Og panik har der været en del af på de finansielle markeder i 2014. Særligt i den sidste halvdel af året, hvor effekterne af krisen mellem Vesten og Rusland for alvor er begyndt at afspejle sig i aktie- og valutakurser, og olieprisen er raslet ned.

Konceptet for Millionærklubben er, at de to eksperter begynder første januar med hver deres portefølje med aktier og kontanter for samlet 250.000 kroner. De penge skal så gerne yngle og give et pænt afkast ved årets afslutning. Men i år er det gået galt.

Særligt for Lau Svenssen, der er røget ned på 191.556 kroner. Det største tab stammer fra nordjyske OW Bunker, der gik konkurs bare et halvt år efter børsdebuten i marts. På den konto har den ellers garvede investor tabt over 28.000 kroner.

»Ingen af os havde jo en fornemmelse af, at det var en dødssejler, og at værdierne slet ikke var, som man talte om. Det viste sig jo ikke at være en tankstation, men en spekulationsbule,« siger Lau Svenssen. Han har flere gange brugt sin taletid i radioen på at advokere for, at kapitalfonden Altor, der har tjent milliarder på at føre OW Bunker på børsen, burde kompensere de øvrige aktionærer for noget af deres tab. Men blikket bliver også vendt indad.

»Jeg har begået en fejl ved ikke at være opmærksom på den brutalitet, der har udspillet sig omkring de her olieaktier. Der skulle jeg have haft antennerne mere ude og været mere agtpågivende,« siger Lau Svenssen.

Lars Persson er nået tørskoet i land i 2014 med et lille gevinst på 15.205 kroner svarende til et afkast på godt seks procent. Det er dog langtfra prangende sammenlignet med udviklingen i fondsbørsens ledende C20 Cap-indeks, som er steget med omkring 18 procent i løbet af året.

Alligevel vil han ikke købe konklusionen om, at det generelt bedre kan betale sig at investere i en passiv indeksfond med lave omkostninger i stedet for at plukke enkelte aktier selv.

»Altså lige i år har det været det bedste. Men normalt er det ikke. For mange gange kan du faktisk vælge de gode aktier ved at kigge på trenden,« siger han.

Den røde lampe i studiet lyser og signalerer, at der er en lytter igennem. Det er Morten fra Skanderborg, der ringer fra sin bil på vej til arbejde i Kolding. Han har købt aktier i det norske olieselskab Fred Olsen, som har taget et kraftigt kursfald i takt med olieprisens deroute. Nu vil han gerne høre Millionærklubbens vurdering af aktien.

Dialogen med lytterne er én væsentlig del af programmets DNA. Hver dag ligger der adskillige lytterhenvendelser i mailboksen. Mange af dem er fra private små-investorer, der jonglerer lidt rundt med deres egne pensionsopsparing og gerne vil have et godt råd eller måske bare dele glæden over en god aktiegevinst. Som noget nyt er telefonerne også åbne én gang om ugen.

Lau Svenssen har selv lige købt aktier i Fred Olsen og lægger vægt på, at selskabet har langvarige oliekontrakter og ikke er voldsomt forgældet.

»Derfor er jeg ikke nervøs for, at han kommer i klemme på det dér,« siger han og råder Morten fra Skanderborg til at beholde sine aktier og måske også købe yderligere op.

Det råd er Lars Persson, der har hentet aktiegrafen frem på sin skærm, dog langtfra enig i.

»Den kører jo nærmest lodret ned i øjeblikket. Så vi skal nok lige se en stabilisering af olieprisen. Men så kan det også godt være, at det er én, der springer op som en gazelle,« siger han.

Rådene afspejler de to porteføljeforvalteres meget forskellige tilgang til investering. Lau Svenssen sværger til fundamental analyse, hvilket vil sige, at han bruger store mængder tid på at vurdere, hvad et selskab er værd ud fra faktorer som indtjeningsevne, udvikling, branche og opkøbsmuligheder.

Lars Perssons tekniske analyser er noget mere matematiske i deres udgangspunkt. De går ud på at følge aktiekursernes udvikling og så holde øje med, hvornår der er »køb- og salgsignaler« i graferne. Et af de simpleste købssignaler er eksempelvis at købe en aktie, når den når op i et kursniveau, der slår gennemsnittet for de forudgående 200 dage.

Fælles for både Lau Svenssen og Lars Persson er, at de holder sig mest til de nordiske aktier. Til gengæld optræder der ofte gæster i programmet, som har et andet fokus. Blandt de hyppigt besøgende er finansmanden Mogens Vad og Tom Hougaard alias »Trader Tom«. Tom Hougaard er en passioneret daytrader, der jonglerer rundt med millioner i gearede investeringer i aktieindeks, råvarer og valuta, og ikke sjældent er følelsesmæssigt påvirket af enten en stor gevinst eller et massivt tab, som han lige skal »komme sig over«.

Både Lau Svenssen og Lars Persson vil også forsøge at komme sig over et sløjt aktieår ved at vende tilbage til deres gamle dyder i 2015.

Det handler for Lau Svenssen blandt andet om at lede efter selskaber, som kunne være på vej til at blive opkøbt og at se lidt mere efter »normale aktier«, der ikke er så afhængige af udviklingen i oliepriserne.

»Eksempelvis ser jeg Carlsberg som en opsamlingsmulighed, når den her Rusland-bølge er overstået. Det er jo sådan nogle aktier, som jeg basalt set gerne vil have fat i. Jeg kan bare ikke finde særligt mange aktier, som efter min mening er undervurderet, når man ser på aktiekurserne sammenlignet med deres indtjeningsevne,♫« siger han.

Lidt den samme problematik gør sig gældende i Lars Perssons lejr. Han er tvivlende over for, om olieprisens fald vil have den positive effekt på væksten i den generelle økonomi og finansielle markeder, som flere analytikere har forudset.

»For det er som om, at det slår den anden vej,« siger han og fortsætter;

»Det er ligesom med gyngerne og karrusellerne. Det virker bare som om, at vi taber på begge dele i øjeblikket,« siger Lars Persson. Millionærklubben er ét af de mest lyttede programmer på Radio 24 Syv og er udover den faste udsendelse nu også rykket på TV-skærmen. Hver fredag sendes programmet i en magasinudgave på TV 2 Finans fra klokken 17.10.