Google lukker nyhedstjeneste i Spanien

Internetgiganten Google vil ikke betale for at vise avisoverskrifter og lukker derfor sin nyhedstjeneste i Spanien, før ny lov træder i kraft.

Google News er internetgigantens indsamling af nyhedsoverskrifter fra det enkelte land men er omstridt blandt udgivere, som mener, at Google snylter på deres arbejde. Her er den spanske udgave, Google Noticias, som nu lukker. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et langvarigt slagsmål med spanske nyhedsmedier får nu internetgiganten Google til at trække stikket på sin spanske nyhedstjeneste.

Google News lukker 16. december, to uger, før en ny lov træder i kraft, hvorefter Google vil skulle betale udgivere for at kunne vise deres indhold i Googles søgeresultater. Loven blev vedtaget i juli.

Gensidige beskyldninger

Google News er en særlig del af Googles søgemaskine, som udelukkende indsamler nyheder fra aviser, radio- og TV-stationer og præsenterer dem samlet historie for historie. Tjenesten, som har kørt i mange år, har altid været omstridt, fordi udgiverne mener, at Google snylter på deres arbejde, mens internetgiganten selv siger, at tjenesten faktisk sikrer aviser og andre et langt højere besøgstal end ellers.

En dansk udgave af Google News findes ikke, men der findes både en svensk og en norsk.

»Det er med virkelig sorg, at vi 16. januar (før den nye lov træder i kraft til januar) fjerner spanske udgivere fra Google News og lukker Google News i Spanien,« skriver Richard Gingras, chef for Google News, på en officiel blog.

Han fremhæver, at når Google skulle betale for at vise selv den mindste bid af artikler, vil det på ingen måde kunne betale sig at fortsætte. Google hævder selv, at Google News ikke giver internetgiganten indtægter, eftersom der ikke vises annoncer på resultatlisten.

I Tyskland har et lignende slagsmål stået på længe. Det tyske parlament ændrede i 2013 sin ophavsretslov, hvorefter Google skal sikre sig rettigheder til at offentliggøre ethvert indhold ud over links til artikler og overskrifter. Det nægtede Google og truede med helt at fjerne henvisningerne fra Google News. Da trafikken til avisernes netsteder styrtdykkede oven på Googles beslutning, krøb udgiverne til korset og tillod henvisningerne uden betaling.

Google i hård modvind i Europa

Google er i hård modvind i Europa på flere fronter. Det var en spanier, som med opbakning fra EUs højeste juridiske myndighed, EU-Domstolen, i foråret fik indført »retten til at blive glemt«. EU-Domstolen slog fast, at Google skal fjerne søgeresultater med forældede oplysninger, hvis man med rimelige krav anmelder det til internetgiganten.

EU-Kommissionen overvejer at udskrive en gigantbøde, fordi Google i sine søgeresultater fremhæver sine egne tjenester på bekostning af konkurrerende tjenester, der kommer længere nede på resultatlisterne. 90 procent af europæernes internetsøgninger sker gennem Google.

Sideløbende er Google i skarpt søgelys for - ligesom andre internationale selskaber som Apple og Starbucks - at omgå skattelovgivningen ved at overføre indtægter til andre lande, hvor selskabsskatten er langt mindre. Det fik i denne uge det britiske parlament til at vedtage, hvad der er blevet døbt en »Google-skat«. Den skal sikre, at der afregnes skat i det land, hvor omsætningen kommer fra.

Endelig slås Google fortsat med EUs datatilsyn om sin sammenkøring af brugerbetingelserne på alle Google-tjenester. I flere lande lægges der op til solide bøder for, hvad datatilsynene betragter som ulovlig sammenkøring af privatlivsdata. Bøderne er dog mikroskopiske i forhold til Googles indtægter.