Chefer ser mindre mobning på arbejdspladsen

Færre danskere bliver mobbet på jobbet. Sådan ser det i hvert fald ud, hvis man spørger cheferne. Men måske er mobningen bare rykket over på de digitale medier.

I 2005 var det næsten hver anden chef, der svarede, at de i adskillige eller enkelte tilfælde oplevede mobning på deres arbejdsplads. Men siden 2012 har tallene ligget stabilt langt lavere: Nu er det kun hver fjerde chef, der har oplevet mobning på sin arbejdsplads i løbet af de seneste to år. Fold sammen
Læs mere

Rystende hænder, bævende stemme og stresssymptomer, der minder om granatchok fra en krigszone. Det kan være virkeligheden for personer, der bliver udsat for mobning.

Og det er ikke kun et fænomen, der hører til fodboldbanen i skolegården. Mobning foregår også i de åbne kontormiljøer på arbejdspladsen. Men en undersøgelse fra fagforeningen Lederne viser, at der er færre medarbejdere, der bliver mobbet, oplyser Radio24syv.

I 2005 var det næsten hver anden chef, der svarede, at de i adskillige eller enkelte tilfælde oplevede mobning på deres arbejdsplads. Men siden 2012 har tallene ligget stabilt langt lavere: Nu er det kun hver fjerde chef, der har oplevet mobning på sin arbejdsplads i løbet af de seneste to år.

»Det er rigtigt positivt, og jeg tror det skyldes, at der har været sat så meget fokus på dette her mobbeproblem især de sidste 10 år. Tidligere var det meget tabubelagt – der var mobning sådan noget der primært foregik i folkeskolerne. Der er man blevet meget mere klar over, hvor omfangsrigt det har været, og hvor skadeligt det er,« fortæller Ledernes arbejdsmiljøchef, Lars Andersen, til Radio24syv.

Det er Gitte Strandgaard, der er formand for foreningen Voksenmobning Nej Tak, enig i:

»Når mobning bliver synligt, så kan vi gøre noget ved problemet. Det handler om at fordele opgaverne og ansvaret for at stoppe mobningen. Det handler ikke om det enkelte offer eller mobber. Det handler om at ændre hele virksomhedens kultur. Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at invitere til dialog,« siger hun til Radio24syv.

Men selv om det er blevet nemmere at tale om mobning, så betyder det ikke, at problemet bliver løst af sig selv, påpeger hun:

»Jeg er rigtig glad for at undersøgelsen, siger at der er en bedring i det her. Men vi ser stadig, at der er meget mobning. Vi får mange henvendelser fra mobningsramte, virksomheder og fagforeninger, der har brug for hjælp,« siger hun til Radio24syv.

Undersøgelsen viser også, at der er færre ledere, der set i bakspejlet ubevidst er kommet til at mobbe en medarbejder. I år er det kun fem procent, mod 16 procent i år 2005.

Faldet i mængden af voksenmobning på de danske arbejdspladser betyder dog ikke, at voksenmobning er et uddøende fænomen.

»Noget af den mobning foregår måske ikke længere tydeligt på arbejdspladsen, men har flyttet sig over på de digitale medier,« vurderer kommunikationsrådgiver Abelone Glahn, der beskæftiger sig med online-chikane, over for Radio24syv.

»Man kan jo sagtens være frosset ude af en kollegagruppe på Facebook,« tilføjer hun.

Abelone Glahn glæder sig over faldet i mobning på arbejdspladsen, men påpeger også, at internettet og de sociale medier muliggør nye typer chikane:

»Der finder en anden form for chikane sted online, som ikke kommer fra chefen eller kollegerne, men i stigende grad fra utilfredse kunder eller klienter, og det kan ramme lige så hårdt,« siger hun til Radio24syv.