DR venter også gerne på DAB-radioen

Radiochef støtter kritik af hurtig beslutning om at slukke for FM-radioen og vil først se dybere analyser.

DAB-radioen (her en ældre model) er digital radio i modsætning til de analoge FM-signaler, men der er stadig stor uenighed om, hvornår der skal slukkes for FM-signalerne. Nu slutter også DR sig til kravet om en hurtig analyse af hele området, før politikerne beslutter noget som helst. Arkivfoto: Jeppe Bøje Nielsen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu melder også Danmarks største radioudbyder, DR, sig i koret af dem, der vil have politikerne til at udskyde, at man slukker for det gamle FM-signal og går over til digital DAB-radio.

SBS Discovery, som har seks radiokanaler, Radio 24syv og rettighedsorganisationerne Koda og Gramex vil have politikerne til at vente med at slukke for FM-signalerne. De mener, at det er alt for dyrt at skifte til digital radioteknologi, og at DAB i øvrigt allerede er forældet og overhalet indenom af radio sendt over internetforbindelsen (såkaldt »streaming«). Derfor vil de først have undersøgt, hvordan medievanerne og teknologierne vil se ud fremover, før politikerne sætter gang i en oplysningskampagne og påtænker at trækket stikket til FM-senderne. Analysen var ellers først planlagt til slutningen af 2015 - efter at beslutningerne skulle tages.

DR: Det haster ikke

Den linie bakker DR nu op om.

»Vi mener, at markedsundersøgelsen skal fremrykkes, så den gennemføres primo 2015. Det vil give et faktuelt grundlag at stå på, inden man går videre,« siger DRs radiochef Tor Arnbjørn til MediaWatch.

Først derefter bør man efter hans mening lægge sig fast på, hvilke krav der skal stilles til udbredelsen af digital radio, herunder behovet for udbygning af DAB-nettet.

Den politiske aftale siger, at der kan slukkes for FM-signalerne i slutningen af 2019, hvis mindst 50 procent af al radiolytning i 2018 er digital - enten på DAB eller over nettet gennem streaming.

Digital radio giver mere plads

Alle DRs kanaler skulle fra 1. december være skiftet fra den hidtidige DAB-teknologi til den nye DAB+, men DR trak i nødbremsen. Fra foråret vil DRs største kanal, P4, og kommercielle, regionale stationer sende med DAB+. Det bliver derfor regionalradioerne, der skal trække læsset, og ifølge Kulturstyrelsen forudsætte, at man har en DAB+-modtager, hvis man vil lytte med. Det har typisk alle digitalradioer solgt siden 2011. De ældre rene DAB-radioer kan ikke forstå DAB+-signalerne, men alle DAB-radioer - uanset teknologi - kan sideløbende modtage radio sendt på FM-kanalerne.

Digital radio skal give radio i bedre kvalitet, ligesom da Danmark for fem år siden skiftede de analoge, »gammeldags« TV-signaler ud med digitalt TV. Digital radio fylder, trods den bedre kvalitet, mindre på radiofrekvenserne. Derfor vil der blive plads til mere radio på samme plads.