Voldsom fremgang for chipgigant

Intels kvartalsregnskab er et bevis på, at finanskrisen er ved at være ovre. Øgede forventninger til resten af 2010.

Intel sidder på 80 procent af verdensmarkedet for computerchips. Foto: Yonhap/EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Næsten tilbage på omgangshøjde,« lyder meldingerne fra verdens største producent af computerchips, Intel, og det skaber fornyet optimisme i teknologiens verden.

Intels regnskab for første kvartal blev langt bedre end forventet. Det er et signal om, at virksomhederne igen begynder at købe ind, og at teknologivirksomhederne dermed kan forvente bedre tider.

44 procent bedre på et år

Nettoresultatet blev på 2,44 milliarder dollars af en omsætning på 10,3 milliarder. Nettoresultatet ligger fire gange højere end for et år siden, og omsætningen er den højeste, som Intel nogen sinde har haft i første kvartal. Den ligger 44 procent højere end for et år siden.

Intel har da også hævet forventningerne til hele årets resultat som følge af et stigende salg af bærbare computere, der næsten alle rummer chips fra Intel. Omsætningen fra Intels PC-afdeling er gået 43 procent frem på årsbasis men lå uændret i forhold til december-kvartalet, som traditionelt er den bedst sælgende tid på året, hvis man begår sig i noget, der kan sættes strøm på.

Allerede i midten af 2009 mente Intels topchef, Paul Otellini, at PC-branchen havde nået bunden af finanskrisen.

»Nu, et år senere, er branchen næsten tilbage på omgangshøjde,« siger han nu.

Milliardbøde fra EU

Intel fik i sommeren 2009 den hidtil største bøde for konkurrenceforvridende virksomhed, som EU nogen sinde har skrevet ud. Intel blev dømt til at betale 1,06 milliarder euro (7,89 milliarder danske kroner), fordi man ulovligt gav tilskud til de computerproducenter, som valgte at begrænse brugen af eller helt undgå at bruge konkurrencen AMDs mikrochips.

Intel angav direkte, hvor mange procent af egne mikrochips firmaet ønskede, at computerproducenterne skulle anvende.

Intels mikrochips dominerer markedet og ligger således i hjertet af de omkring en milliard personlige computere, der findes i verden. Det europæiske salg af computerchips udgør omkring 30 procent af den årlige omsætning på omkring 22 milliarder euro (163,8 milliarder kroner). Intels markedsandel på verdensplan er 80 procent.