Google klar til angreb mod iPad

Apple tog hul på et nyt marked. Nu står konkurrenterne i kø for at angribe. Masser af iPad-alternativer ventes i løbet af i år.

Microsofts og HPs fælles Slate-tavle-PC i hænderne på Microsofts topchef, Steve Ballmer. Foto: Robyn Beck, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkurrenterne står i kø for at komme med deres svar på Apples stærkt omtalte tavlecomputer, iPad, som hverken var den første eller bliver den sidste af slagsen.

iPad er en forvokset udgave af Apples mobiltelefon, iPhone, uden selve telefondelen - en computer uden tastatur, beregnet til lige at blive taget frem for at kontrollere noget på nettet, skrive en besked eller læse en e-bog eller et e-blad. Men med mangel på kamera, mangel på printerstik, mangel på USB-stik og (endnu) uden mulighed for at køre flere programmer samtidig er den ikke noget, der vil erstatte en bærbar computer.

Tavle-PCen har mange år på bagen, men med Apples iPad er det første gang, at den får så solid omtale, og at den faktisk kan betjenes, sådan som det har været tanken i flere årtier.

Derfor vil der i de næste måneder og halve år komme en række iPad-konkurrenter.

Google arbejder på sagen

Internet-giganten Googles topchef, Eric Schmidt, som indtil for nylig sad med i Apples bestyrelse, bekræfter, at Google er i færd med at udvikle en tavle-PC med Googles computerstyresystem Android som bund. Det kendes fra en række avancerede mobiltelefoner og ventes også senere i år at rykke ind på flere mini-PCer. Google har allerede Android Market med masser af småprogrammer til Android, ligesom Apple udnyttede, at iPad kan genbruge de mange programmer, som er lavet til Apples iPhone.

Det ventes, at Google går sammen med taiwanesiske HTC om at producere den kommende tavle-PC. HTC producerer mobiltelefoner, heriblandt Googles egen og hidtil eneste Nexus One.

Nokia klar inden jul

Den finske mobilgigant Nokia, der begyndte som en gummistøvlefabrik, arbejder på at sende en tavle-PC på banen med trykfølsom skærm - og det skal være inden jul, som er årets største salgstid for forbrugerelektronik.

Nokia stod allerede i 2005 bag Nokia 770, der blev døbt en Internet-tavle-PC, og som faktisk ikke var en telefon. Den var derimod beregnet til at gå på nettet med og til at arbejde på, som også iPad bliver brugt. Senere kom N800 og N810, som nu er blevet til N900, Nokias topmodel i øjeblikket, der både er en mini-computer og en telefon.

Endelig har Nokia for kort tid siden lanceret sin aller første computer, Nokia Booklet 3G, med 10-tommerskærm og Windows 7 som styresystem.

Og nu er Nokia gået sammen med chipgiganten Intel om et nyt, fælles styresystem, MeeGo, som er baseret på Linux.

Fra iPad til WePad

Det tyske teknologiselskab Neofonie slog Apples iPad med - naturligvis - en WePad. Den har en større skærm, 11,6 tommer, og anvender Googles Android som styresystem. Den har både USB-stik, 3-i-1-kortlæser, indbygget netkamera og kan i modsætning til iPad vise Flash, der anvendes på netsider til grafik, film m.m.

Microsoft og HP arbejder sammen

I januar annoncerede IT-giganterne Microsoft og Hewlett-Packard (HP), at de går sammen om en »slate-PC«. Prototypen blev vist på årets Consumer Electronics Show i Las Vegas, USA. HP Slate anvender Windows 7 som styresystem og kommer på et tidspunkt senere i år. HP Slate er primært tænkt som en e-bogslæser, men den hastige udvikling kan betyde, at flere funktioner kommer til inden lanceringen for at gøre appellen bredere.