Vestas/fmd: Vores konkurrenter ødelægger det for sig selv

Vestas står stærkest af alle i det globale udskilningsløb, som raser i den globale vindmølleindustri, skriver Finans.

Arkivfoto: Vestas vindmølle i Østerild. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Derfor vil selskabet trække sig sejrrigt ud af det destruktive priskapløb, som kan koste flere aktører livet eller tvinge dem ind i fusioner.

Sådan lyder meldingen fra Vestas' formand, Bert Nordberg, som svar på de massive udfordringer, som selskabet i øjeblikket befinder sig i:

Aktiekursen er fortsat under pres, trykket på priserne er stigende, og indtjeningen frygtes at falde. Det er første gang, at formanden kommenterer på situationen, siden aktien kom i store problemer.

"Vi har desperate konkurrenter, der taber penge, og som går med til desperate handler og presser priserne," siger Bert Nordberg til Finans.:

"Vi kan godt gå med i det race, fordi vi har råd til det. Men vores udholdenhed er større end vores konkurrenters. De ødelægger det for sig selv."

Nordberg vil sikre Vestas' dominans ved at effektivisere sig ud af branchens prispres og den øgede energipolitiske usikkerhed, som især præger selskabets vigtigste marked i USA.

Kravet fra Nordberg er, at Vestas skal sikre sin indtjening ved at sænke prisen på elektricitet fra vindmøller hurtigere end markedet - det betyder mindst 3 pct. om året i det nuværende marked.

Med branchens klart bedste indtjening, en fuldfed ordrebog og mere end 20 mia. kr. i kontanter mener formanden, at Vestas står godt rustet.

Flere konkurrenter er til gengæld i en mere penibel situation. Tysk-spanske Siemens-Gamesa kæmper oven på fusionen tidligere i år med manglende ordrer, lav indtjening, og en vanskelig integration af to forskellige kulturer. Dertil kommer, at flere dygtige folk er stoppet, mens spanske fagforbund truer med strejker.

Tyske Nordex og Senvion har få stordriftsfordele og har en lavere indtjening, hvilket ifølge branchekilder gør dem til oplagte opkøbsemner.