Godt nyt for Vestas: PTC-ordning kan blive fredet i amerikansk skattepakke

Den amerikanske skatterabatordning til vindenergi, PTC, bliver sandsynligvis ikke beskåret, som det ellers har været lagt op til i de nuværende skatteforhandlinger.

ARKIVFOTO: Den amerikanske skatterabatordning til vindenergi, PTC, bliver sandsynligvis ikke beskåret, som det ellers har været lagt op til i de nuværende skatteforhandlinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to politiske kamre i USA, Repræsentanternes Hus og Senatet, er i øjeblikket ved at blive enige om et fælles skatteforslag, og her er PTC-besparelsen taget ud.

Det skriver Bloomberg News med henvisning til en republikansk kilde tæt på forhandlingerne.

Samtidig bliver der arbejdet på at finde en løsning på den såkaldte Beat-skat, som også har været kritiseret af vindbranchen, fordi den fjerner incitamentet til at investere i vindenergi for store multinationale selskaber.

»Vi arbejder på den. Intet er færdiggjort endnu, men vi er klar over, at der bliver skabt et problem med Beat, og vi prøver at sikre, at denne type projekter ikke bliver ramt negativt,« siger John Thune, der er republikansk senator fra South Dakota og medlem af Senates skattekomité, til Bloomberg News.

Hos Vestas udgør det amerikanske marked cirka 35 pct. af selskabets aktiviteter, og Vestas-aktien har den seneste tid været presset - blandt andet på grund af usikkerheden omkring de amerikanske skatteplaner.

Aktien steg fra åbningen torsdag over 7 pct., men er efterfølgende lidt til ro og stiger 5,1 pct. til 416,90 kr.

»Worst case var selvfølgelig, at både en beskæring af PTC og Beat-skatten var en del af den endelige pakke, og det ser det nu ud til, at det ikke er. Det er selvfølgelig positivt for Vestas,« siger Janne Vincent Kjær, der er aktieanalytiker i Jyske Bank.

Skatteforslaget fra Repræsentanternes Hus indeholdt en beskæring af PTC-ordningen med en tredjedel samt ændrede regler for, hvor hurtigt projekterne skulle opføres.

Det var ikke en del af Senatets forslag, som til gengæld indeholdt Beat-skatten.

Den amerikanske vindmølleforening Awea vurderer, at Beat-skatten vil skrinlægge omkring halvdelen af alle vindprojekter i USA, hvis den kommer med i den endelige skattepakke.

/ritzau/FINANS